Vivian Treurniet (20), student Pedagogische wetenschappen en coördinator van Happietaria: “Van alle goede doelen die we in aanmerking hebben genomen, sprak dit ons het meest aan.” Als gevolg van extreme armoede is mensenhandel van vrouwen en kinderen een groot probleem in het Aziatische land. “Veel mannen daar maken lange werkdagen, waardoor hun vrouwen en kinderen in een onbeschermde en kwetsbare positie achterblijven”, legt Vivian uit. Met het restaurant wordt beoogd samen met partnerorganisatie Tearfund geld op te halen om de economische situatie te verbeteren van mensen die weerloos zijn tegen gedwongen prostitutie of arbeid.

Succesvolle onderneming van studenten

Happietaria wordt geleid door zeven bestuursleden, die allemaal student zijn van verschillende scholen en universiteiten in Rotterdam. De onderneming werkt met vrijwilligers: “Iedereen is welkom om te helpen”, zegt Vivian. Alles wordt door studenten gedaan: “De keukencommissie bestaat helemaal uit studenten, en ze kunnen heel goed koken. Deze maand serveren we ook Nepalese gerechten.” Dit zijn de Nepalese linzensoep, dumplings en curry die op het menu staan, alles vers en zelfgemaakt.

Vivian: “We zijn open van maandag t/m zaterdag, en ik ben hier drie tot vier keer per week. Ik heb er best wel veel werk aan, maar ik doe het met veel plezier, en we hebben veel lol met het team.” Het team is in september met de voorbereidingen begonnen en heeft de taken onder elkaar verdeeld met de vrijwilligers. Vivian: “Er zijn geen betaalde medewerkers, alles wordt gedaan door vrijwilligers.”

Bewustwording

Happietaria-popup-voorkant-logo’s_Femke Legué
De ingang van Happietaria aan het Samuel Mullerplein. Beeld door: Femke Legué

Het restaurant, dat elk jaar maar één maand open is, geniet enorme steun en betrokkenheid van klanten. Vivian: “Op sommige dagen zijn alle tafels bezet.” De meesten van deze klanten weten van het goede doel, maar niet allemaal: “We krijgen veel mensen binnen die toevallig in de buurt zijn en besluiten om een hapje te eten.” In dergelijke gevallen legt het team aan de klanten uit waar hun geld naartoe gaat, en soms krijgen ze dan een extra gift. Vivian: “Het voornaamste doel is bewustwording.”

Happietaria is te vinden aan het Samuel Mullerplein 19A en is open tot 20 mei.

 

Big Pot Melis 2

Lees meer

BigPot: alumnus-onderneming voor betaalbare maaltijden van start met proeverij

Big Pot, een start-up in betaalbare maaltijden, hield afgelopen dinsdag een gratis…