Op de dag van de bezetting van het Erasmusgebouw beklommen vier activisten, waaronder deze student, de betonnen gevel van het Theilgebouw. Ze hingen daar drie spandoeken op met daarop de tekst ‘Smash fossil capitalism’. Nadat ze weer naar beneden geklommen waren via de glazenwasserstrap, probeerden ze via een smalle richel weg te komen. Aan één kant van de richel van zo’n 40 centimeter breed is een afgrond van ongeveer vier meter.

De beveiliger, die aan het eind van de richel op het plein stond, probeerde de eerste activist op de richel van gedachten te veranderen. “Ik zei tegen hem: ‘Blijf daar!’ Er is daar ook een deur naar de Theilhal, en daar had hij veilig door naar binnen gekund. Wij beveiligers zijn te allen tijde verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen op de campus.”

De activist volgde deze herhaalde instructie niet op en probeerde toch via de richel richting de beveiliger te lopen. Tegenover EM verklaart de student dat hij dacht dat de deur op slot was. “Er gingen geruchten dat de politie eraan kwam, dus ik dacht dat ze me daar zouden laten wachten totdat agenten me konden arresteren.” Via de richel kon hij direct vertrekken, zonder risico op arrestatie.

Neus aan neus

Uiteindelijk stonden de twee neus aan neus in een steeds onvriendelijkere sfeer. De activist stond nog altijd op de natte en gladde richel terwijl de beveiliger de toegang tot het plein blokkeerde met zijn lichaam. De beveiliger bleef hem verzoeken terug te keren richting de deur, ook al betekende dat een nieuwe risicovolle gang over de richel. Over wat er toen gezegd werd, lopen de versies van de beveiliger en de activist uiteen.

De beveiliger: “Die activist pakte echt even zijn podium. Ik hoorde een hoop verwensingen, en vervolgens zei hij ineens zachtjes in mijn oor: als je me er niet langs laat dan trek ik je de afgrond in.” Volgens de beveiliger duwde de student hem ook. “Dan bereik je op een gegeven moment een grens bij mij.”

De student zegt juist dat de beveiliger hem als eerste aanraakte. “Dat ik wat scheldwoorden gebruikt heb zal ik niet ontkennen, maar ik heb hem niet bedreigd. Ik was niet bang om over de richel te lopen, maar toen de beveiliger me tegenhield, werd ik wel bang om te vallen. Dus ik zei tegen hem: als ik nu val, kan ik me nergens aan vastgrijpen behalve aan jou, en dan vallen we samen.”

Verstard

Wat er ook precies gezegd is, de beveiliger schrok zodanig van de opmerking dat zijn collega’s hem zagen verstarren. Hij deed vervolgens alsnog een stap opzij. “Ik heb wel een gezin met kinderen waar ik graag naar terug wil. Dit is het me niet waard”, vertelt de beveiliger een dag later. De andere drie activisten verlieten vervolgens ook via de richel het terrein en maakten zich uit de voeten.

De beveiliger heeft inmiddels een afspraak aangevraagd bij de politie voor aangifte.

Zowel de beveiliger als de activist wensen anoniem te blijven. De namen zijn bij de redactie bekend.

OccupyEUR 9.5.2023_3_Esther Dijkstra

Lees meer

OccupyEUR bezet opnieuw Erasmusgebouw

Zo’n veertig demonstranten hebben dinsdagochtend de hal van het Erasmusgebouw bezet.…

Lees 12 reacties