“Het feit dat in 2023 universiteiten bedrijven als Shell nog steeds trots rond laten paraderen op carrièredagen laat zien hoe hard onze acties nodig zijn”, stelt End Fossil. “Een bedrijf dat onze toekomst kapot maakt, hoort geen plek te hebben op een universiteit die ons zou moeten voorbereiden op de toekomst.”

Daarom zullen studenten universiteiten en scholen bezetten vanaf 2 mei, kondigt de actiegroep End Fossil in een persbericht aan. Het zou gaan om ‘meer ontwrichtende vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid’, dan bij eerdere internationale acties. De Nederlandse tak van End Fossil heeft inmiddels lokale groepen in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Leiden, Delft en Velp.

Gebouwen van de Universiteit van Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Eindhoven waren eerdere doelwitten.

Stickers-OccupyEUR-7Feb-ErasmusBuilding_ThanhNguyen (2)

Lees meer

Ontspannen sfeer bij bezetting in Erasmusgebouw

De bezetting van het Erasmusgebouw door OccupyEUR verloopt ontspannen. Er is een kapper…

Onafhankelijkheid

Volgens universiteitenvereniging UNL staan instellingen open voor gesprekken met actiegroepen. Ze organiseren bijeenkomsten en debatten over dit thema en nodigen hen daar ook voor uit. Eventuele besluiten over samenwerkingen met bedrijven uit de fossiele industrie zijn aan individuele universiteiten zelf, benadrukt UNL.

In zijn antwoord op Kamervragen van de SP onderschreef onderwijsminister Robbert Dijkgraaf woensdag dat universiteiten zelf mogen weten of ze samenwerken met fossiele bedrijven als Shell. De bestuurders moeten er wel op letten dat ‘de onafhankelijkheid van academisch onderwijs en onderzoek en de academische vrijheid dan voldoende zijn gewaarborgd’.

Banners-OccupyEUR-7Feb-ErasmusBuilding_ThanhNguyen (2)

Lees meer

Wetenschappers: schiet samenwerking met fossiele bedrijven niet zomaar af

Volgens wetenschappers in Amsterdam en Utrecht zijn bedrijven als Shell onmisbaar bij het…