De laureaten van de Rubiconbeurzen zijn negen mannen en zeven vrouwen. Ze gaan bijna allemaal voor twee jaar naar het buitenland. Zeven kiezen voor de Verenigde Staten, twee voor het Verenigd Koninkrijk en de rest voor Zuid-Afrika, Israël, Canada, Zwitserland, Ierland, Portugal of België.

Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar hoe je menselijke botten kunt namaken met een 3D-printer, hoe herinneringen worden opgeslagen in het brein en hoe je supersnelle elektronische schakelaars kunt bouwen.

Voor deze derde en laatste ronde Rubiconbeurzen van 2022 waren 42 aanvragen ingediend, waarvan 38,5 procent werd gehonoreerd. Financiers NWO en ZonMw kennen er jaarlijks ongeveer zestig toe.

De Rubicon-beurs is populair. Hij maakt het voor jonge wetenschappers sinds 2005 mogelijk om een of twee jaar naar het buitenland te gaan. Maar wie hem misloopt hoeft niet te wanhopen. Het is niet aangetoond dat de beurs een groot effect heeft op de wetenschappelijke loopbaan.

cambridge university – marian okal pixabay

Lees meer

Vijftien jonge wetenschappers met Rubiconbeurs op pad

Onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw geven vijftien pas gepromoveerde wetenschappers een…