Er zijn maar weinig studenten die naast hun studie topsport beoefenen. Het combineren van dagelijkse trainingen, studie, internationale toernooien en tentamens kan zijn tol eisen van de sporters van de Erasmus Universiteit. De negen sporters die op 2 februari aan de workshop in het sportgebouw deelnamen ondervinden dat in hun dagelijks leven aan den lijve.

“Je moet vooral een heel strak schema aanhouden”, zegt Babette de Leede (23), cricketspeelster in het Nederlandse nationale team en masterstudent Quantitative marketing. “Ik plan elk uur van mijn dag: wanneer ik train, wanneer ik studeer, wanneer ik afspreek met vrienden, en zelfs wanneer ik niets doe – waarbij dat laatste het lastigst te plannen is!”

Babette de Leede feb2023 topsporters_Shrey Khurana
Babette maakt sinds haar 14e deel uit van het nationale Nederlandse cricketteam. Beeld door: Shrey Khurana

Prioriteiten, prioriteiten…

Radu Pena feb2023 topsporters_Shrey Khurana
Radu wil zich na het behalen van zijn bachelor volledig richten op het squashen. Beeld door: Shrey Khurana

Volgens spreker Madelein Meppelink moet je prioriteiten weten te stellen als je sport en studie wilt combineren. En dat geldt zeker als je als studerende sporter niet wilt dat de sport je leven bepaalt. Om de combinatie van topsport en studie tot een succes te maken, biedt de universiteit ondersteuning door flexibelere roosters en door sporters bijvoorbeeld de mogelijkheid te geven tentamens online te maken of deadlines te verzetten. Hierdoor kunnen de sporters hun sportcarrière op de eerste plaats zetten.

Een van deze sporters is Radu Pena uit Roemenië, tweedejaars International Business Administration en squashspeler. “60 procent van mijn tijd gaat naar squash”, geeft hij toe. “Als ik 30 tot 40 procent van mijn tijd aan mijn studie besteed, is dat genoeg om mijn studie te halen. Maar als ik niet minstens de helft van mijn tijd aan squash besteed, kan ik me voor mijn gevoel niet verder ontwikkelen en beter worden.”

Feesten

Marinde Smolders feb2023 topsporters_Shrey Khurana
Marinde houdt zich bezig met sport en studie van augustus tot juni. Beeld door: Shrey Khurana

Een van de uitdagingen van het combineren van topsport en studie die tijdens de workshop aan bod kwam, is de impact ervan op je sociale leven. In de drukke schema’s van de studenten blijft nauwelijks tijd over om familie of vrienden te zien of voor een ‘studentenleven’.

Juli is de enige maand waarin Marinde Smolders (23), student Psychologie en rhönradturnster, tijd heeft voor clubs, feestjes en uitgaan. Maar helemaal los gaan kan ze niet, zegt ze lachend: “Ik ga wel naar feestjes, maar ik drink niet. Al zou ik soms best een glaasje lusten! Je ziet je vrienden en denkt ‘jee, ik wou dat ik ook zo kon feesten!’”