Officieel is het feest al begonnen, maar de slingers moeten nog worden opgehangen. De maandelijkse borrel van Erasmus Pride, de lhbti+-studentenvereniging van de Erasmus Universiteit heeft vandaag een roze tintje. Officieel is de naam ‘Pink Pretty Pillow Princess and Prince Party’. Wat een Pillow Princess is? Louka (21, International Bachelor Communication and Media) grinnikt. “Dat is een term uit de lesbische cultuur en verwijst naar vrouwen die tijdens seks vooral graag achteroverliggen en zelf weinig willen doen. Of ik dat zelf ben? Absoluut niet!”

Roze slingers

Louka links enTeddy rechts Erasmus Pride borrel 2.2023_Tara Lewis
Louka (links) hoopt dat er vanavond gedanst wordt. Beeld door: Tara Lewis

Vorig jaar kwam ze toevallig bij een borrel van de vereniging terecht, terwijl ze een tussenjaar had. “Ik ben nooit meer weggegaan. Een keer ontmoette ik iemand die IBCoM deed en dat leek me wel doable. Een brede, creatieve studie waar je veel mee kan, dus dat ben ik gaan studeren.” Ze komt graag naar borrels om te kletsen en, als het even kan, te dansen. “Aan het einde van de avond gaan de tafels opzij. Tot er om een uur of één keihard Thank you for the music wordt gedraaid, dan moeten we optyfen.” En, voegt ze nog toe: “De borrels zijn een goede reden om je leuk aan te kleden.”

De roze slingers hangen ondertussen, ook achter de glazen pui van VINN, dat onder in het Groothandelsgebouw zit en de vaste locatie is voor de Pride-borrels. Dewi (18, doet een tussenjaar) drinkt voor de gelegenheid een roze biertje. “Ik houd niet van bier, maar dit is lekker zoet.” Ze is mee met haar vriend Sam (19, International Bachelor Arts and Culture Studies) die ze kent van de middelbare school. “Ik ben zijn plus één. Dit is de tweede keer dat ik mee ben naar een borrel, de mensen zijn heel gezellig en open. Je kunt makkelijk een praatje maken.” Eigenlijk gaat ze niet zoveel uit. “Dit voelt ook wat intiemer dan naar een club gaan.” Ze verwacht een avond met ‘veel roze’. “En misschien ontmoet ik nog wat nieuwe mensen, een outfit kan altijd een gespreksonderwerp worden.”

Sam links Dewi rechts Erasmus Pride borrel 2.2023_Tara Lewis
Sam (links) kent Erasmus Pride van de Eurekaweek en heeft Dewi (rechts) meegenomen als introducee. Beeld door: Tara Lewis

Hip en happening

Sam leerde de vereniging kennen tijdens de Eurekaweek en kwam daarna op een borrel terecht. “Ik vond het zo leuk dat ik meteen lid ben geworden. Het is een open groep, veel gezelligheid, lekker drinken en praten.” Hij verwacht niet dat er gedanst gaat worden. “Misschien als de muziek wat meer hip en happening is wel.” Op dat moment varieert de muziek in hitjes van Abba en Lady Gaga.

Volgens Jelle (20, Geschiedenis) is het hun eigen afspeellijst die opstaat. “Maar zeker weten doe ik het eigenlijk niet.” Vanavond heeft hij zin om een beetje bij te kletsen met vrienden. “Afhankelijk van de drukte en het alcoholpromillage misschien nog te dansen.”

Jelle links Grace rechts Erasmus Pride borrel 2.2023_Tara Lewis
Volgens Jelle (links) vindt je de open en alternatieve sfeer niet snel bij een andere vereniging. Beeld door: Tara Lewis

De vereniging heeft zo’n vijftig leden die regelmatig op evenementen komen, vertelt Jelle. “Vorig jaar zat ik in het bestuur als vice-voorzitter en zijn we van honderd naar tweehonderd leden gegaan.” Ook hij leerde de vereniging kennen tijdens de Eurekaweek. “Ik ben ook wel naar een paar grotere clubs geweest, zoals het RSG, maar dat past minder bij mij. Als Erasmus Pride er niet was geweest was ik nergens lid geworden, mensen hier zijn heel accepterend. Daarom heb je ook een grote groep heteromeiden en een paar heterojongens die hier lid zijn. Zij houden van de sfeer en de openheid, het is wat alternatiever. Dat vind je niet zo snel bij een andere vereniging.”

Echt jezelf zijn

Dress Erasmus Pride borrel 2.2023_Tara Lewis
Er zijn veel roze outfits te zien op de Pink Pretty Pillow Princesses en Princes Party. Beeld door: Tara Lewis

Eli (30, Bedrijfseconomie) vindt het een gemiste kans dat hij in zijn jongere studiejaren Erasmus Pride niet heeft ontdekt. “Het is mooi dat je hier echt jezelf kan zijn. Wij hadden wel een studievereniging, maar die was wit, ballerig en corporaal. Ik vind het heel leuk dat dit er is, op deze manier komt de Erasmus toch een stapje dichter bij een inclusieve universiteit, wat het nu nog echt niet is.” Hij is vorige week lid geworden. “Ze waren aan het flyeren en ik kreeg een condoom uitgedeeld buiten het L-gebouw.”

Inmiddels is het redelijk druk binnen, met zo’n twintig leden en introducees. Sommige borrelaars hebben (vrij letterlijk) alles uit de kast getrokken en fantastische outfits aan, van driedelige prinsenpakjes tot roze prinsessenjurken.

Nalatenschap

Zofia links en Julka rechts Erasmus Pride borrel 2.2023_Tara Lewis
Erasmus Pride is méér dan een gezelligheidsvereniging, benadrukt voorzitter Zofia Staszewska (links). Beeld door: Tara Lewis

Voorzitter van de vereniging Zofia Staszewska (20, Management of International Social Challenges) heeft het bij een lila top gehouden. “Ik had verwacht dat ik meer roze items in mijn kast zou hebben.” Erasmus Pride is ook méér dan een gezelligheidsvereniging, benadrukt ze. “We werken nauw samen met de universiteit om de campus inclusiever en diverser te maken. Zoals genderneutrale toiletten, bijvoorbeeld.” Ze is blij om vanavond nieuwe gezichten te zien. “Ik zal mijn best doen om ze te betrekken in onze gemeenschap. We zijn de enige lhbti+-studentenvereniging in Rotterdam en we bestaan al tien jaar. Dat geeft ons een bijzondere geschiedenis en nalatenschap.” Zo heeft de vereniging leden vanuit heel Nederland. “We zijn er niet alleen voor studenten van Erasmus, maar voor iedereen die lid wil zijn van onze queer community.”

Zo studeert Grace (23, creative business) in Breda. “Een ex heeft mij hier geïntroduceerd en ik ben nog steeds lid. Ik vind de sociale contacten leuk, ik zou graag binnenkort eens gaan bowlen met zijn allen.” Ze is niet op zoek naar een flirt. “Het is nog niet zolang uit met mijn ex, ik doe het rustig aan. Maar ik weet dat andere mensen hier zeker wel zijn om te daten.” Rond een uur of elf is het redelijk druk binnen maar voorlopig wordt er (nog) niet gedanst, maar honderduit gekletst en gelachen.

Roze ballonnen pink balloons Erasmus Pride borrel 2.2023_Tara Lewis
Beeld door: Tara Lewis