Filosofische vaardigheden

Onder het genot van een ijsthee bij het Paviljoen vertelt Ruby over haar ontwikkeling als filosoof. ‘Mijn eerste aanraking met filosofie was het boek 1984 van George Orwell. Toen ik dat las, dacht ik: hier wil ik iets mee doen, want ik wil niet dat ooit iemand mij vertelt wat ik moet leren en denken. Ik wil altijd zelf kritisch blijven nadenken.” Die kritische houding is Ruby altijd bijgebleven.

Ruby Knipscheer 1-Denkwolken_Feb2023_ThanhNguyen
Beeld door: Thanh Nguyen

Volgens Ruby is het filosofie-onderwijs aan de EUR de laatste jaren meer verschoven richting de praktijk. Dat vindt ze een goede zaak: “Ik zie filosofie als een verzameling van vaardigheden, zoals close reading en argumenteren.” Die vaardigheden probeert Ruby over te brengen in het onderwijs dat ze aanbiedt. Zo probeert ze mensen te leren denken buiten hun eigen kader. “Iedereen zou filosofische vaardigheden moeten hebben om een goede burger te zijn, zoals je inleven in andere perspectieven en echte gesprekken voeren in plaats van te discussiëren.”

Twee bundels

Voor Ruby is het schrijven van gedichten al jaren onderdeel van haar leven. “Ik sprak nooit over dingen die me dwars zaten, maar schrijven was altijd al mijn uitlaatklep. Toen ik ging studeren, merkte ik opeens dat ik al boeken vol gedichten had.” Ze besloot in 2015 een selectie van haar beste gedichten op te sturen naar uitgevers voor feedback. Tot haar grote verrassing wilde uitgeverij Boekscout meteen een bundel uitgeven. “Dat had ik niet verwacht. Toen ik de gedichten opstuurde voor feedback had ik het ook niemand verteld, dus toen mijn eerste bundel Gedachtenstromen werd uitgegeven was het voor iedereen een verrassing.”

Gedicht Democratie

Democratie lijkt een zege.
Waarom gaat het dan toch steeds mis?
Misschien omdat er recht is
om een ieder te horen,
terwijl naar elkaar luisteren
nog steeds geen plicht is.

Denkwolken (Uitgeverij Boekscout)

Ruby’s gedichten gaan over persoonlijke gevoelens en ervaringen, maar voor een groot deel ook over haar visie op de maatschappij. Ze geeft kritiek op wat ze ziet en biedt ideeën om op een andere manier met elkaar om te gaan. “Ik vind het heel simpel, als je aandacht hebt voor wat iemand vertelt en er echt naar luistert, in plaats van alleen maar bezig zijn met je eigen gelijk, dan is er al zo veel opgelost.” Ook de filosofische vaardigheden komen terug in de gedichten. “Je ziet nu dat mensen op sociale media zoveel meningen hebben, maar omdat mensen geen argumentatie gebruiken vind ik dat geen echte meningen.”

Na het succes van de eerste bundel brengt Ruby nu de tweede bundel uit. Ze twijfelde eerst nog wel of ze dit wilde doen: “Het is toch heel persoonlijk en je wordt letterlijk een open boek, iedereen weet wat je voelt en denkt. Maar uiteindelijk denk ik dat ik wel wat te vertellen heb.” Een groot deel van de gedichten had ze al verzameld in 2015, de rest kwamen er de afgelopen zeven jaar bij. Het verschil tussen de bundels? “Deze is dikker”, zegt ze met Rotterdamse nuchterheid. Ze voegt toe: “Beide bundels gaan over ideeën die ik wil verspreiden, maar op de tweede ben ik toch trotser, want ik merk dat ik mijn ideeën wat meer vorm kan geven dankzij mijn studie. Eigenlijk zijn ze het hetzelfde, maar de ene is geschreven door jonge Ruby en de andere door oude Ruby.”

Gedicht Handboek voor Rotterdammers

Sta vastbesloten op je standpunt,
laat je niet meevoeren met de wind.
Wees zo hard als een volwassene,
met de onbevangenheid van een kind.

Spreek luid en duidelijk en plak
achter sommige woorden eens een T,
wees niet bang voor de waarheid
en neem alle gratis dingen mee.

Zie de waarde in een ander net als
dat je weet waar je zelf voor staat.
Kijk eens ontroerd naar de gebouwen
en sta voor je medemens paraat.

Wees niet bang om hard te werken,
maar klaag wel lekker steen en been.
Laat zien dat je overal voor moet vechten
en doe niet lullig over Feyenoord 1.

Voel je absoluut niet meer dan wat je bent,
wees jezelf, want dan ben je al gek genoeg.
Geniet van een lekker bakkie pleur
of drink een biertje met Arie in de kroeg.

Rotterdammers weten wie ze zijn,
kennen hun taak en waarvoor ze het doen.
Rotterdammers zijn niet snel tevreden,
maar lullen vol passie over een oude schoen.

Zeg wat je over ons wilt, het doet ons niets,
we springen net als onze stad in het oog.
Lul jij maar verder over Rotterdammers,
we doen niet onder voor een filosoof.

Denkwolken (Uitgeverij Boekscout)

Will Makin poem video_Esther Dijkstra

Lees meer

Campusdichter Will Makin: Valentine’s Poem

Will Makin schrijft iedere maand een gedicht voor Erasmus Magazine. Deze keer een ode aan…