De laatste anderhalf jaar stond het leven van geneeskundestudent Rosann Kerckhaert in het teken van The Voice van Vlaanderen. Een reeks repetities, interviews en liveshows zorgden voor een overvolle agenda. Helaas moest ze na de halve finale de competitie verlaten. “Ik vond het lastig, je bent er lang mee bezig en van de ene op de andere dag was het allemaal voorbij. Mijn hele leven heb ik er naar uit gekeken, en dit was het dan”, vertelt de 21-jarige student eerlijk.

Van kleins af aan is Rosann, geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen, gefascineerd door de talentenshow. Iedere vrijdagavond zat ze trouw voor de tv naar The Voice van Vlaanderen te kijken. “Ik vond de liveshows zo gaaf en interessant”, herinnert ze zich. Zelf had ze nooit gedacht om een carrière te maken in de muziekwereld, totdat ze tijdens haar studie liedjes begon te schrijven en kleine optredens deed. “Toen dacht ik pas: dit is superleuk, misschien moet ik er toch iets mee doen.”
Coschap uitgesteld
Haar deelname aan The Voice kwam mede door de coronacrisis. Door de pandemie werd haar coschap uitgesteld. “Ik vond het vreselijk want ik ben een die-hard student, ik hou van studeren. Als strebertje is het een domper om te horen dat je een jaar moet wachten op je studie”, zegt ze. Om het jaar toch goed te benutten, gaf ze zich op voor The Voice. “Elke ronde dacht ik: ‘het zal waarschijnlijk niets worden’, maar elke keer ging ik door!”, lacht ze.
Waterongelukje tijdens de blindauditie
Haar doel was om de blinde auditie mee te maken. In deze ronde zitten de coaches op een stoel met de rug naar de kandidaat toe. Als ze vinden dat een deelnemer naar de volgende ronde mag, drukken ze op een rode knop en draaien hun stoelen om. “Het is toch gaaf dat bekende mensen jouw stem beoordelen”, zegt de vierdejaarsstudent.

Ze had niet verwacht dat ze doorging naar de liveshows. “Net voordat ik het podium opging voor de blindauditie, deed ik stemoefeningen met een Lax Voxfles”, vertelt ze. De Lax Vox-methode is een manier om je stem op te warmen door het blazen via een rietje in een flesje met water. “Tijdens het bubbelen kreeg ik water over me heen! Dus ik ging heel snel mijn kleren drogen met een föhn. Ik dacht: ‘De auditie wordt een flop, ik ga gewoon een liedje zingen en naar huis’”
Met die gedachte ging ze het podium op om het liedje Altijd wel iemand van Huub van der Lubbe te zingen. “Dus je zag mij ook heel chill staan”, vertelt ze. “Ik dacht ook, als de coaches hun stoelen gaan omdraaien, doen ze dat pas aan het einde. Maar ineens draaiden drie zich al om en ik dacht: waarom nu al? Ik heb nog niets spannend gedaan”, lacht ze.
Nederlandse liedjes
In de daaropvolgende liveshows veroverde Rosann de harten van het Vlaamse publiek. Ze zong Nederlandstalige liedjes, zoals Liefde van later van Herman van Veen en Dat heb jij gedaan van Meau. In de tweede liveshow trad ze op met een eigen vertaling van Radiohead’s Creep. “Ik voel me thuis in Nederlandstalige liedjes en mijn coach, zanger Koen Wauters, heeft mij erin gesteund. Hij gaf veel tips, maar hij liet me vooral dichtbij mezelf blijven. Daarom zit ik altijd goed in mijn vel op het podium.”
In de halve finale zong ze het nummer Porselein van Yasmine. Daar kreeg ze complimenten voor. Volgens haar coach was haar inleving heel goed en doet ze ‘het Nederlands eer aan’. Helaas stemden er niet genoeg mensen op haar om naar de finale te gaan. “Toen ik eruit lag, kreeg ik veel berichten via sociale media. Zelf heb ik er vrede mee, dus ik vond het zo lief dat mensen, die ik niet ken, tijd en moeite nemen om mij een hart onder de riem te steken”, zegt ze.
Jonge mensen inspireren
De show heeft haar beroemd gemaakt in België. In Rotterdam loopt ze ongestoord rond, maar in Vlaanderen herkennen mensen haar. “Laatst waren er twee meisjes van rond de tien jaar. Hun moeder vroeg of ze met mij op de foto mochten, dat durfden ze zelf niet te vragen. Dus kwam ik maar naar ze toe voor de foto en ze waren er zó blij mee”, vertelt ze. “Het is zo gek om te beseffen dat ik iemand anders blij kan maken door met ze op de foto te gaan of met ze te praten. Dat doet mij goed.”
‘Het is zo gek om te beseffen dat ik iemand anders blij kan maken door met ze op de foto te gaan of met ze te praten’
Rosann wil haar bekendheid gebruiken om jonge mensen te inspireren. “Dat ze hun droom kunnen najagen, ook al lijkt het onmogelijk. Want, kijk maar naar mij, het is mij gelukt. Zelfs een boerendochter als ik kan in The Voice zingen!”
Heel goed begeleid
Voor iemand zonder muzikale ervaring vond Rosann de ervaring af en toe spannend. “Gelukkig word je er goed begeleid en beschermd, want het is een heel circus waar je in belandt”, zegt ze. “Ze hebben bijvoorbeeld vertrouwenspersonen die er altijd voor je zijn. Niet alleen voor problemen, maar ook voor je welzijn in het algemeen of even gezellig kletsen”, vervolgt ze.
Muziek maken
Nu de competitie achter de rug is, heeft Rosann weer ruimte om na te denken wat ze in de toekomst wil. “Het allermooiste zou zijn dat ik mijn eigen muziek kan uitbrengen en heel veel kan optreden”, zegt ze. “Maar ik ga mijn studie natuurlijk ook afmaken.” In april kan ze eindelijk beginnen met haar coschap. Zorgen over de toekomst lijkt ze niet te hebben. “Ik kom uit een boerengezin, dus alles wat ik doe vinden mijn ouders goed”, zegt ze bescheiden. “Ik heb geen druk om bepaalde prestaties te leveren. Mijn ouders zeggen altijd: zolang jij maar gelukkig bent.”