De eerste muzikanten staan om 19.00 uur al in te spelen tussen de fietsenrekken. Op de grond liggen kleedjes voor de toeschouwers en achterin staat  een keyboard waar lichtjes omheen gedrapeerd zijn. De donkere fietsenstalling krijgt er meteen meer sfeer door. In een hoek staat psychologiestudent Catalina Kiru te oefenen op haar viool. Zij is de reden dat de muzikanten hier vandaag zijn.

Het idee om muzikanten in deze galmende ruimte te laten spelen komt van Frederieke Hoitink van Studium Generale. Zij hoorde Catalina hier spelen toen ze haar fiets ging pakken na een Open Stage Night. “Het vioolspel was zo mooi, en ook nog in combinatie met de akoestiek hier. Ik dacht meteen, hier kunnen we wat mee.”

Weggestuurd door de beveiliging

Kiru blijkt vaker in de fietsenstalling viool te spelen. “Tijdens de coronalockdowns woonde ik in het Hattagebouw, en er was daar eigenlijk geen mogelijkheid om te oefenen zonder de buren lastig te vallen”, vertelt Kiru. Daarom ging ze naar andere plekken op zoek. “Er is wel een oefenruimte op campus, we hebben geloof ik één lokaal, maar zeker tijdens corona was het heel erg lastig om die te kunnen reserveren, zelfs daarna is het me niet gelukt”, lacht ze, “Dus dan maar in de fietsenstalling.”

Hier is ze niemand tot last en alleen de studenten en medewerkers die hun fiets komen ophalen horen dat iemand aan het oefenen is. Toch is niet iedereen blij met haar oefensessies. “Ik ben al twee keer weggestuurd door de beveiliging. Ik weet niet goed waarom, maar ze zijn heel erg streng. Ik blijf het wel gewoon proberen. Het is de perfecte plek om met muzikanten samen te komen en te oefenen.”

ADHD

underground_session_03
Bonno Gets speelt zijn eigen nummers. Beeld door: Aysha Gasanova

Ondertussen hebben meer studenten zich in de stalling verzameld. De veertig plekken voor toeschouwers en muzikanten zijn makkelijk gevuld.  De muzikale avond begint met Kiru die samen met twee medestudenten het nummer Sweater weather zingt.

Net als tijdens de Open Stage Nights van Studium Generale komen ook hier veel verschillende stijlen muziek voorbij. Filosofiestudent Bonno Geersen (artiestennaam Bonno Gets) schrijft zijn eigen nummers en speelt vanavond twee van zijn creaties. Voordat hij begint licht hij de eerste aan het publiek toe: “Dit nummer heb ik geschreven omdat ik zag hoe moeilijk de internationale studenten het hadden toen ze met corona naar Rotterdam zijn verhuisd. Het heet Way up here” Zijn tweede nummer gaat over ADHD, wat hij zelf ook heeft. “Ik ben trots op al mijn teksten maar mijn favoriete zin is misschien wel ‘The government gave me a pill so I can learn how to sit still’.”

underground_session_08
Een andere student kwam binnen en zong een medley. Beeld door: Aysha Gasanova

Wanneer de galm zich naar de achtergrond heeft begeven wil de voorzitter van de Erasmus Music Association Ricardo Laanen de pauze aankondigen, op dat moment loopt er een student binnen die graag wat wil improviseren. “Ik stond net nog in de bibliotheek en hoorde ineens dat dit gaande was, ik kom graag een stukje meespelen!” Wat volgt is een knap geïmproviseerde medley van Hit the road jack, I will survive en Misirlou.

Herhaling

Zo verloopt de avond heel organisch met af en toe studenten die even blijven kijken terwijl ze hun fiets pakken. De beveiliging houdt goed in de gaten of de limiet van veertig personen niet overschreden wordt, maar ook dat lijkt goed te gaan. Na elk optreden volgt er een luid applaus en de sfeer zit er goed in, er ontstaan spontaan nieuwe groepjes muzikanten en aan het einde van de avond heeft iedereen zijn nummer kunnen spelen. Laanen is erg enthousiast, wat hem betreft is er sprake voor herhaling: “Deze opkomst is zo goed, wat mij betreft doen we dit elke maand!”

Lees ook

Benefietconcert voor Oekraïne: glimmende lichten, allerlei artiesten en één doel

Studium Generale en verschillende studentenverenigingen organiseerden dinsdagavond een…