De onderzoeker was al sinds 2003 in dienst van het Erasmus MC. Hij werd op 21 juni 2022 ontslagen. De redenen voor ontslag waren onder andere dat hij zich ‘stelselmatig’ niet aan afspraken hield, de naam en logo van het ziekenhuis zonder toestemming gebruikte en niet open en transparant handelde richting collega’s. Ook verwijt het Erasmus MC de man dat hij meerdere keren in strijd met de wetenschappelijke integriteit heeft gehandeld.

Op staande voet ontslagen

Het conflict tussen de microbioloog en het ziekenhuis ontstond onder andere door onderzoeken van de man naar de werking van de PCR-test, de test die gebruikt wordt om infectie met Covid-19 vast te stellen. Hij trad over het onderzoek naar buiten in een YouTubeprogramma van een ‘burgerjournalist’ voordat het was afgerond. Over het onderzoek communiceerde hij volgens het Erasmus MC niet op de juiste wijze. Nog voor zijn ontslag werd hij al van bepaalde onderwijstaken afgehaald, zoals colleges over de dna-techniek CRISPR-CAS, zijn eigen vakgebied.

De rechter gaat mee in het betoog van het ziekenhuis dat de man op staande voet ontslagen moest worden. Volgens de rechter heeft hij geen gevolg gegeven aan beloftes om de situatie te de-escaleren en heeft hij zich geen goed werknemer getoond, onder andere door documentatie over zijn onderzoek niet te delen met collega’s. De rechtbank verwijt de onderzoeker ‘ernstig verwijtbaar handelen’ en wijst daarom een transitievergoeding voor de onderzoeker af.

michaela schippers bij FvD journaal

Lees meer

EUR neemt afstand van uitspraken RSM-hoogleraar na over ‘Covid-1 tot en met 18’

De Rotterdam School of Management (RSM) en de Erasmus Universiteit nemen afstand van…