Schippers, die een uitgesproken tegenstander van de huidige strenge coronamaatregelen is, vertelde in de uitzending van 1 oktober van de politieke beweging dat ze ‘geen viroloog is’, maar dat Covid-19 voorgegaan is door ‘Covid-1 tot en met 18’ en er straks ook nog een Covid-20 zal komen, en dat de virussen altijd een vergelijkbaar verloop hebben gekend, ‘ongeacht de genomen maatregelen’.

De 19 in Covid-19 is echter niet een nummering maar verwijst naar het jaartal 2019, het jaar waarin de ziekte werd ontdekt. Er zijn wel eerdere coronavirussen geweest, maar daarvan hebben de ziektes andere namen zoals SARS en MERS. Daarnaast hebben de eerdere coronavirussen niet dezelfde impact gehad als SARS-CoV-2, de veroorzaker van Covid-19.

‘Verkeerd geïnterpreteerd’

Op Twitter reageerde Schippers dat haar uitspraken ‘verkeerd zijn geïnterpreteerd’ en ze verwijst ter onderbouwing naar een video bij Café Weltschmerz van emeritus hoogleraar Immunologie Pierre Capel. Die noemt – in strijd met gangbare wetenschappelijke literatuur – die eerdere uitbraken van coronavirussen inderdaad ‘Covid-5, Covid-12, Covid-11 en Covid-19’.

De RSM en de EUR reageerden woensdagmiddag allebei op de twitterophef. “De uitlatingen van prof. Schippers in de media over de Covid-19-maatregelen, doet zij op persoonlijke titel. De EUR en de RSM benadrukken dat haar visie niet het standpunt van de universiteit en de RSM verwoordt, en nemen expliciet afstand van haar uitspraken over dit onderwerp”, schrijft de universiteit op haar twitteraccount.

Volledige vrijheid

Wel benadrukt de universiteit in reactie op vragen van EM dat ‘iedereen binnen de EUR en binnen RSM volledige vrijheid van meningsuiting heeft. Die mening behoeft zeker niet het standpunt van de universiteit te zijn’.

Op de vraag of er ook interne maatregelen genomen zijn richting Schippers, laat een woordvoerder van de faculteit het volgende weten: “De vakgroep heeft een open discussie met Schippers gehad, standpunten gedeeld, kritiek geuit en mogelijke vragen besproken. Dit is zoals het in een vakgroep hoort te gaan, en geeft blijk van een gezonde wetenschappelijke instelling. Over mogelijke maatregelen doen we geen mededelingen, die behoren tot de personele sfeer.”

'100 miljoen doden'

De gedragswetenschapper van de RSM sprak zich al eerder kritisch uit over het Nederlandse coronabeleid. In een interview met EM betoogde ze dat de economische problemen door de coronacrisis kunnen leiden tot 100 miljoen doden wereldwijd.

Tijdens een symposium op 11 september, georganiseerd door coronacritici Sven Hulleman en Elke de Klerk, riep Schippers op om coronamaatregelen van de overheid te negeren. “We moeten ons niet houden aan de maatregelen. Hoe kunnen ze een lockdown volhouden als 17 miljoen mensen zich er niet aan houden?”, zei ze daar vanaf het podium.

Schippers laat aan EM weten dat ze op dit moment niet wil reageren op vragen over haar optreden bij FvD of op de reactie van de universiteit. “We zijn in gesprek met de faculteit en het College van Bestuur hierover. Daar laat ik het voor nu bij.”

em-oorlog corona leger parade

Lees dit interview met Michaéla Schippers

‘Nederlands coronabeleid veroorzaakt meer leed dan het voorkomt’

De maatregelen tegen het coronavirus zijn misschien dodelijker dan het virus zelf. “De…

Lees 4 reacties