Vanaf 16 januari start de pilot. De herbruikbare beker is te lenen op verschillende verkooppunten op de campus. De stevige bekers kun je vervolgens hergebruiken en weer inleveren via de nieuwe ‘SmartBin’-machines die op de campus staan. De initiatiefnemers verwachten met deze pilot zo’n honderdduizend wegwerpbekertjes te besparen.

Per juli 2023 geldt er een verbod op plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen. Ook koffie-to-go-bekers die op het oog van karton lijken worden verboden, want hier zit vaak nog een laagje plastic in. De regels gelden voor nu alleen nog maar voor leveranciers.  Ben van der Kemp van de afdeling Real Estate & Facilities legt uit hoe het gaat werken: “De nieuwe regels van de overheid gelden nu nog niet voor universiteiten, maar zodra dat wel het geval is gaat elk koffiepunt op de campus een alternatief zoeken voor de wegwerpbekers. Dit initiatief is dan ook ontstaan om te kijken of we op de campus één systeem kunnen ontwikkelen dat voor iedereen kan werken.”

Hoe het werkt

De verkooppunten waar je je beker kunt lenen zijn het Erasmus Paviljoen, New Fork, Tosti World, het sportgebouw en de koffiecorners van Vitam. Via de PackBack-app scan je de code op de beker, om te registreren dat je hem hebt ontvangen. Je kunt de beker zo vaak hergebruiken als je wilt, maar binnen vier dagen moet je je gebruikte beker inleveren bij een van de ‘SmartBins’, zodat je je statiegeld terugkrijgt. De bekers zijn dus gratis, tenzij je ze niet op tijd inlevert. Packback controleert en reinigt de bekers, zodat ze hergebruikt kunnen worden.

Update 20 januari: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de bekers in de kantines van VITAM te krijgen zijn, dit is onjuist. Ze zijn wel verkrijgbaar in de door VITAM uitgebate koffiecorners.

Toekomst

De pilot is opgedeeld in twee fases. “We beginnen met de punten waar iemand achter de balie staat, zoals in het sportcafé. Daarmee willen we kijken of het aanslaat onder de studenten en wat zij van de service vinden”, zegt Van der Kemp. “Als studenten positief zijn, kunnen we eventueel praten met koffieleveranciers om herbruikbare bekers te gebruiken bij de koffieautomaten op campus.” De pilot duurt drie maanden.

afvalverwerking suez campus foto Sieme de Wolf (4)

Lees meer

Van cup tot pulp: wat er met je koffiebeker gebeurt nadat je hem weggooit op de campus

Wat gebeurt er eigenlijk met het afval van de universiteit? Verslaggever Sieme de Wolf…

Lees 4 reacties