Zo ook een paar weken geleden, toen ik een groep studenten rond half elf grote bierpullen achterover zag slaan. Ik merkte dat ik er verklaringen voor probeerde te vinden. “Ze hebben misschien net een tentamen gehad en vieren dat het erop zit.” Misschien zijn ze de dag al vroeg begonnen en voelt het als na de lunch.” “Misschien is het wel alcoholvrij bier.” Alcohol hoort bij onze cultuur, en is een onderdeel van tradities die we graag in ere houden: champagne om een groot succes te vieren, proosten op geluk in de toekomst, of een flesje wijn als cadeau. Maar het motto, ‘geniet, maar drink met mate’ blijft lastig. Overmatig alcoholgebruik onder studenten is eerder de regel dan uitzondering, en komt veel voor. Volgens het Trimbos Instituut is 17 procent van de universitaire studenten een overmatige drinker en bijna 30 procent een zware drinker. Op de korte en lange termijn, hebben overmatig en zwaar drinken nadelige effecten op de lichamelijke en psychische gezondheid.

Opvallend is dat informatie over de rookvrije campus en rookvrije zone rondom het Erasmus MC makkelijk te zien en te vinden is, maar informatie over het alcoholbeleid aan de EUR is niet goed vindbaar. Sinds kort verkoopt geen enkele Albert Heijn To Go in ziekenhuizen alcohol, maar onze campussupermarkt SPAR doet slechts een vriendelijk verzoek met stickers bij de schappen: “Drink alsjeblieft alcohol thuis en niet op de campus.”

Even gluren bij de buren: aan de universiteit van Utrecht is er duidelijk beleid. Sinds 1 september 2019 geldt voor borrels en evenementen in en rondom universiteitsgebouwen dat deze voor 17:00 alcoholvrij zijn (sterke drank is niet beschikbaar); daarnaast mogen medewerkers tijdens het werken geen alcohol, en dat geldt ook voor studenten (geen alcohol drinken tijdens reguliere onderwijsuren in de universiteitsgebouwen).

In 2018, hebben alle universiteiten het Nationaal Preventieakkoord ondertekend, waarin één van de doelstellingen is om voor 2040 een afname van overmatig of problematisch alcoholgebruik onder studerende jongvolwassenen met de 50 procent te realiseren om zo gezondheidswinst te behalen. Een afname van 50 procent komt niet vanzelf. Een kosteneffectieve maatregel om schadelijk alcoholgebruik te verminderen is de beschikbaarheid van alcohol en verkooppunten beperken. Als we de doelen van het preventieakkoord willen behalen, dan moeten we aan de EUR een concreet alcoholbeleid formuleren dat voor alle medewerkers en studenten te vinden is. Zal de EUR rookvrij èn alcoholvrij worden? We gaan het zien.

Dora Tolstoy columnist_nr1-Levien Willemse – Pauline Wiersema

Lees ook de columns van Dora Tolstoy

Me, myself & AI

Columnist Dora Tolstoy liet haar cv nakijken door een AI-tool. Dat ging niet best. Het…