Valeriya Minaeva nam een risico toen ze vanuit Rusland naar Rotterdam verhuisde voor haar opleiding Communicatie en Media. Ze was achttien jaar. Haar ouders hadden financiële zorgen en dus moest ze zelf de 7.000 euro collegegeld per jaar ophoesten. Geld dat ze niet had en waarvan ze nog niet wist hoe ze het ging betalen.

Ze had op dat moment een fulltimebaan in de communicatie bij een Russisch blockchainbedrijf. Dat kon ze op afstand blijven doen. Daarmee verdiende ze zo’n 1.300 tot 1.500 euro per maand. In Rotterdam deelde ze een flat, waarvoor ze 800 euro betaalde. “In mijn hoofd was ik veel bezig met hoe ik mijn leven moest bekostigen. Ik ging niet uit en gaf zo min mogelijk geld uit. Elke cent die ik overhield probeerde ik te sparen voor mijn collegegeld.”

De eerste jaren in Rotterdam zijn een contrast met later. Aan het eind van haar tweede studiejaar krijgt Valeriya een bericht via LinkedIn. Een haar onbekend Amerikaans bedrijf in blockchain vraagt of ze de marketing en PR wil doen, tegen een aanvankelijk eenmalig bedrag van 7.500 dollar. “De blockchainwereld is heel klein,” verklaart Minaeva waarom dat het bedrijf uitgerekend haar uitkoos. “Vanwege de hoge vergoeding vroeg ik twee bekenden om me te helpen.” Ze zette een onderneming op en het Amerikaanse bedrijf werd een vaste klant. Waardoor het kersverse bedrijf van Valeriya elke maand 7.500 dollar verdiende.

Het bedrijf van Valeriya is sindsdien uitgegroeid tot een six figure business – een bedrijf met een omzet van minstens 100.000 euro – met zeven werknemers over de hele wereld.

Inzichten

“Geld verdienen is geen hoofddoel meer nu ik in mijn basisbehoeftes voorzie”, ontdekte Valeriya. “Ik ben niet meer bezig met mijn huur betalen; daarvoor in de plaats kwam creativiteit, aandacht voor mensen en de wereld overreizen.”

Ze dankt haar succes onder meer aan haar gestructureerde planning. In de afgelopen jaren leefde ze volgens een strak rooster. Daarbij was ze bereid om haar sociale leven opzij te zetten. Waar andere studenten bezig waren met vrienden maken en in het park liggen, was Valeriya vooral thuis aan het werk. “De support van professoren is essentieel geweest. Het was niet zozeer dat ze me hielpen met mijn bedrijf, maar veel van hen gaven mij de vrijheid om aandacht te besteden aan mijn bezigheden buiten de universiteit,” zegt ze. “Gelukkig maar. Na het afstuderen staan alle studenten er alleen voor. Het zou dus gek zijn als we op de universiteit beperkt worden in onze ontplooiing. “

De les die ze leerde: ‘De mensen die je het minst kent, kunnen de grootste invloed hebben.’ Als Valeriya geen berichtje had gekregen van het Amerikaanse bedrijf, was haar leven heel anders gelopen. Ze pleit ervoor dat mensen durven kiezen voor het onbekende. “Je familie en vrienden zullen je leven niet serieus veranderen. Onbekende mensen kunnen dat wel.”

De toekomst

Ondanks dat geld verdienen niet haar hoofddoel is, zou Valeriya in de toekomst graag een miljoen euro per maand verdienen. “Het gaat om het spel.” Daarbij krijg je de kans om mogelijkheden voor anderen te creëren, om anderen te helpen. Ik heb nooit werkelijk nagedacht over de impact die miljardairs hebben, maar ik ben ervan overtuigd dat we op een dag allemaal Elon Musk kunnen zijn.”

Inkomen: 15.000 euro of meer. “Elke maand is anders.”

Huur & voorzieningen: Dat was 1.700 euro voor een appartement bij Beurs. “Ik weet niet of ik nog terugga naar Rotterdam, ik heb mijn huur opgezegd en heb nu geen vaste stek.”

Boodschappen: “Ik ben chaotisch met mijn financiën. Hoeveel ik uitgeef aan eten weet ik dus niet, maar ik kook nooit. Zo bespaar ik tijd. Ik bestel twee keer per dag eten.”

Uit eten/uitgaan: “Ik ga graag naar goede restaurants.”

Grootste miskoop: “Ik schrijf me regelmatig in voor cursussen, omdat ik wil blijven leren, maar dan heb ik toch geen tijd en kom ik niet opdagen.”

Laatste grote uitgave: “Een handtas van 2.500 euro.”

Spaart voor: “Heel graag wil ik op een dag een huis kopen voor mijn moeder.”

Wil absoluut niet bezuinigen op: Eten.

Investeringen: “Ze zijn nu ongeveer twee ton waard. Die prijzen schommelen en ik maak me niet zo druk over de dalingen op de beurs. Investeren doe ik voor de lange termijn met geld dat ik kan missen. Ik investeer (ook) in crypto, maar ik geef geen advies over investeringen.”

Nicolas about finance rubriek Maartje Braam _ Aysha Gasanova

Lees ook

Nicolas kan bouwen op de financiële steun van zijn ouders

Nicolas Michel kwam vanuit Peru naar Nederland om te studeren. Nu helpen zijn ouders hem…

Lees één reactie