1500 euro per maand over de oceaan

“Ik kom uit Peru, waar we betalen met Peruaanse soles. Een euro is nu ongeveer gelijk aan vier soles. Toen ik net in Nederland woonde, rekende ik alle bedragen in euro’s om naar soles, maar daar stopte ik snel mee. Anders zou ik nooit iets kopen. Nu ik hier ruim drie jaar woon en mijn salaris krijg uitbetaald in euro’s denk ik alleen nog maar in euro’s. Toen ik terugging naar Peru voelde ik me superrijk.

“Ik krijg ongeveer 1.500 euro per maand van mijn ouders. Over geld praten doe ik vooral met mijn vader. Zijn filosofie is dat hij met zijn verdiende geld beter zijn zoon kan helpen met zijn uitgaven dan al het geld bij zich te houden. Het maandbedrag vul ik aan met mijn salaris van ongeveer 500 euro per maand. Ik doe de marketing bij een tech-startup.”

Belangrijkste vaste kostenposten

Huur & gas, water, licht: 750 euro

Boodschappen: 300

Uit eten/uitgaan: 300

Sport: 17

Eten bestellen is duurder dan drie jaar geleden

“Mijn overgrootvader was een Nederlander en verhuisde naar Peru. Mijn opa liet zijn Nederlandse paspoort op zijn dertigste verlopen; omdat mijn vader voor die tijd werd geboren heeft ook hij een Nederlands paspoort. En ik dus ook. Tijdens het WK voetbal juich ik voor het Nederlandse team. En ik kan in Nederland studeren voor hetzelfde collegegeld als de Nederlandse studenten.

“Ik deel een appartement in Noord met een Peruaanse huisgenoot. We betalen allebei ongeveer 750 euro inclusief gas, water, licht. De kosten voor elektriciteit zijn fors omhooggegaan. Aanvankelijk wilde ik een appartement in mijn eentje, maar dat is in Rotterdam niet te betalen.

“Veel van mijn geld geef ik uit aan eten. Ik probeer vaak te koken, maar soms ben ik lui en dus bestel ik vaker eten dan ik zou willen. Dat is duurder geworden. In mijn eerste jaar had ik een goede maaltijd voor 11 euro. Nu kost een bezorgde hap al snel 15 tot 16 euro.

“Vorig jaar rond kerst ging ik terug naar Peru en gaf ik in totaal 200 euro uit voor zes nachten in een hotel, al het eten en alle feesten van die week. Er is geen plek in Europa waar dat ook zou kunnen. In Peru gaf ik mijn vrienden de hele tijd rondjes, het maakte me niet uit, het was zo goedkoop. Toen ik daar was, was het leuk. Toen ik terugkwam naar Rotterdam, was het minder leuk. Alles in Nederland is duurder dan in Peru.”

Grootste miskoop: Een gitaar van 250 euro. “Ik heb er zelden op gespeeld”

Laatste grote uitgave: Ongeveer 300 euro aan belasting.

Spaart voor: “Ik spaar niet specifiek. Alles dat ik niet uitgeef spaar ik. Daar ga ik het liefst van op reis.”

Wil absoluut niet bezuinigen op: Eten

Een comfortabele toekomst tegemoet

“Na mijn studie wil ik graag werken in de tech-industrie. Ik zal altijd rekening houden met hoeveel geld ik kan verdienen als ik aan een baan begin. Veel geld verdienen vind ik niet interessant, maar ik wil comfortabel leven. Dat is natuurlijk subjectief. Voor mij betekent het ongelimiteerd reizen, eten in restaurants en als ik een gezin heb wil ik hen kunnen onderhouden. Ik ben niet geïnteresseerd in luxe, zoals mooie auto’s.

“Het bedrag van mijn studieschuld staat op mijn bankrekening. Ik zou het direct kunnen terugbetalen. Ik heb geld geleend, omdat ik wilde experimenteren op de beurs. Als economiestudent was ik daar een tijdje geïnteresseerd in.”

Wil jij meedoen aan deze rubriek, en vertellen over je inkomsten, bijbaan, uitgaven of (financiële) toekomstdromen? Stuur dan een mail naar journalist Maartje Braam.