Rood is geen toeval

Wat draag je onder je yoga-109DiesNatalis-Harriët Schelhaas, hoogleraar Privaatrecht en decaan bij de Erasmus School of Law- foto door Geisje_2
Het rood van de rechtenfaculteit komt bewust terug in de schoenen van decaan Harriët Schelhaas. Beeld door: Geisje van der Linden

Harriët Schelhaas, hoogleraar Privaatrecht en decaan bij de Erasmus School of Law, heeft een vleugje rood aan haar zwarte schoenen. Precies het rood van de rechtenfaculteit. “Dat is zeker geen toeval”, zegt Schelhaas daarover. De kleuren van iedere faculteit hebben een speciale betekenis voor wie er onderdeel van is. “Iedereen draagt nette schoenen. Mannen moeten volgens de regels een stropdas om, dus ik draag altijd een ketting”, vult ze aan, terwijl ze wijst naar haar regenboogkleurige ketting.

Uit respect voor de pedel

Wat draag je onder je yoga-109DiesNatalis-Moniek Buijzen, hoogleraar Communication and Behavioural Change bij de ESSB – foto door Geisje_3
Na wat twijfelen koos Erasmusprofessor Moniek Buijzen toch voor haar Dr. Martens Adrians. Beeld door: Geisje van der Linden

’s Ochtends twijfelde Moniek Buijzen, hoogleraar Communication and Behavioural Change bij de ESSB en nu ook Erasmus Professor, nog over sneakers. Toen ze die eens droeg bij een promotie kreeg ze er een opmerking over. Daarom koos ze voor de Dr. Martens Adrians. “Niet uit respect voor het protocol, wel uit respect voor de persoon die de pedel is, draag ik toch zwarte schoenen.” Over de spijkerbroek onder haar toga zegt Buijzen: “O ja, maar over een verbod daarop heb ik nog nooit iets gehoord.”

‘Deze schoenen mogen eigenlijk niet’

Wat draag je onder je yoga-109DiesNatalis-Steven Lamberts, voormalig rector magnificus 2004-2009 – foto door Geisje_1
Tja, eigenlijk moeten het gladde schoenen zijn, weet voormalig rector Steven Lamberts. Toch zal niemand hem aanspreken op deze nette, zwarte schoenen. Beeld door: Geisje van der Linden

“Deze schoenen mogen eigenlijk niet”, weet Steven Lamberts, voormalig rector magnificus (2004-2009). “Dit waren de hippe schoenen van mijn tijd.” De ledere, zwarte schoenen hebben een patroon en volgens Lamberts hoort dit niet voor officiële gelegenheden. Het zou effen zwart moeten zijn. Als hij ziet dat de schoenen van collega-oud-rector Huib Pols geen veters hebben, maar een gesp moet hij lachen. “Ha, dan zijn deze schoenen toch de meest passende. Ze horen veters te hebben.”

‘Op dat soort schoenen ben ik aangesproken tijdens mijn oratie’

Wat draag je onder je yoga-109DiesNatalis-Huib Pols, voormalig rector 2013-2018 – foto door Geisje_1
De gesp op de schoenen van voormalig rector magnificus Huib Pols zien de meeste mensen niet, want daar hangt de toga overheen. Beeld door: Geisje van der Linden

De schoenen van Pols, ook een voormalig rector (2013-2018), zijn net en effen zwart. “Toen ik bij mijn oratie eens dergelijke schoenen (hij wijst naar de schoenen met patroon van Lamberts) droeg, kreeg ik het te horen hoor. De schoenen hoorden effen zwart te zijn.” Dit zijn volgens Pols niet zijn netste schoenen, maar ze zijn wel comfortabeler. “En dat is ook veel waard.”

‘Bij het ISS zijn we niet zo streng’

Wat draag je onder je yoga-109DiesNatalis-Karin Arts, hoogleraar International Law and Development en bij het International Institute of Social Studies- foto door Geisje_2
De blauwe hakken van hoogleraar Karin Arts heeft ze gekozen omdat ze zowel goed bij de toga als haar jurk gaan. Beeld door: Geisje van der Linden

Karin Arts, hoogleraar International Law and Development en bij het International Institute of Social Studies, koos voor donkerblauwe hakken. “Ik let erop dat de schoenen passen bij de toga”, zegt ze daarover. Bij het ISS is de kleur beige/champagne, dus die kleur heeft de bijpassende stola ook. “Bij het ISS zijn we niet zo streng als hier”, zegt Arts nog over de dresscode bij officiële gelegenheden. Slippers zijn uit den boze, want het moeten wel nette schoenen zijn.

EM-Modeopdecampus-07092022-Geisje14

Bekijk de foto's

Campus als catwalk: dit dragen studenten aan het begin van het academisch jaar naar college

Strike a pose. Verschillende outfits, verschillende mensen, zo gaan studenten naar…