Het gaat om een nieuwe functie voor hoogleraren die zich richten op de missie van de universiteit: het creëren van maatschappelijke impact. De Erasmusprofessors krijgen een aanstelling voor vijf jaar, die alleen in uitzonderlijke gevallen nog met vijf jaar verlengd kan worden. Daarbij krijgen ze ruimte en budget om ‘ambitieuze doelstellingen’ te realiseren. Elk jaar wordt een nieuwe Erasmusprofessor aangesteld, wat volgens de EUR zou moeten leiden tot een pool van hoogleraren die samenwerken om impact te creëren.

Eveline Crone is hoogleraar Developmental Neuroscience in Society bij de ESSB and directeur van het SYNC lab. Daarnaast geeft ze leiding aan het onderzoeksconsortium GUTS: Growing Up Together in Society, dat in 2022 is gehonoreerd met een Zwaartekrachtsubsidie van 22 miljoen euro. Ze won verschillende onderzoekspremies, zoals de Veni-, Vidi- en Vicibeurzen van de NWO en twee beurzen van het European Research Council. Moniek Buijzen is hoogleraar Communication and Behavioural Change, ook bij de ESSB. Zij is betrokken bij het consortium ‘De algoritmische samenleving’ (ALGOSOC), dat in 2022 eveneens is gehonoreerd met een Zwaartekrachtsubsidie van 21,3 miljoen euro. Ook geeft ze leiding aan het Movez Lab, dat online media gebruikt voor het bevorderen van de gezondheid van jongeren. Ook zij won onder andere de Veni-, Vidi- en Vicibeurzen en een Europese onderzoeksbeurs.

Voorlopers

Volgens Bredenoord behoort het tweetal tot ‘de absolute voorhoede van hun vakgebied’ en zijn ze ‘voorlopers op het gebied van impact’. Van hen wordt verwacht dat ze het academisch intellectueel klimaat stimuleren en wetenschappers met elkaar in verbinding brengen, onder andere door het creëren van impact vanuit verschillende disciplines.

“Je zou kunnen zeggen dat alles wat zich tot nog toe in onze carrière afspeelde een aanloop was naar deze functie van Erasmusprofessor”, vertelden Crone en Buijzen in een gezamenlijk statement aan de EUR. “Bovendien hebben we in de afgelopen twee coronajaren ervaren dat we goed en graag kunnen en willen samenwerken. We noemen elkaar ook wel gekscherend ‘Corona lockdown buddies’. En dat is precies wat we willen uitdragen: met elkaar samenwerken creëert veel meer impact.”

Eveline Crone 2000 – Levien Willemse

Lees meer

‘Nederlands succes is goed, maar een sterk Europa is beter’

Nederland is opvallend succesvol in de strijd om Europese onderzoeksbeurzen. Dat is mooi,…