Volgens de zes studentensteden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen) ‘valt er niet op te bouwen’ tegen het groeiende aantal internationale studenten. De streefgetallen voor nieuwbouw in het Landelijk Actieplan Studenthuisvesting 2022-2030, dat in september werd gepresenteerd, kunnen de meeste gemeenten niet realiseren, schrijven ze, gezien de enorme huisvestingsbehoefte van ook andere doelgroepen.

De zes gemeenten vragen minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om instrumenten waarmee het hoger onderwijs de almaar groeiende instroom van internationale studenten kan reguleren. Zo willen ze dat het aantal nieuwe studenten beter wordt afgestemd op het aantal beschikbare huizen.

Van de minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting willen ze dat hij de regels voor woningwaardering en huurtoeslagen aanpast. Als ook de bewoners van onzelfstandige kamers huurtoeslag krijgen, kunnen de huurprijzen omhoog zodat nieuwbouw van deze kamers aantrekkelijker wordt.

Rotterdam is een van de steden die vragen om extra maatregelen en geld. De gemeente komt binnenkort met een lokaal plan en wil de komende jaren minstens vierhonderd studentenwoningen per jaar realiseren. Er zijn onder andere plannen voor studentenwoningen op het Brainpark en achter het Van der Gootgebouw.

wonen studentenhuis kamers huisvesting verhuizen studenten kralingen – sanne van der most

Lees meer

Studentenhuisvesting: is het dweilen met de kraan open?

Universiteiten en hogescholen kunnen wel heel veel studenten aannemen, maar waar moeten…