De discussie over een oeververbinding tussen de De Esch en Feijenoord ligt al langer op tafel. Dit zou verkeersproblemen oplossen en een betere ov-verbinding bieden. Ook moet de brug ervoor zorgen dat er minder auto’s door de binnenstad rijden.

Geen metro

Het college van burgemeester en wethouders wil graag voor een stadsbrug gaan die loopt van de Nesserdijk naar de Olympiaweg. Ze verkiezen deze optie boven een metroverbinding omdat een brug goedkoper is. De nieuwe stadsbrug is vooral bedoeld voor wandelaars, fietsers en een snelle tramverbinding, en voor beperkt autoverkeer.

Directe verbinding vanuit Zuidplein

De tramlijn over de brug verbindt de Kralingse Zoom met Zuidplein. Dit moet ervoor zorgen dat de universiteit letterlijk en figuurlijk dichterbij komt voor jongeren op Zuid. Straks is de EUR binnen tien minuten te bereiken vanaf station Zuidplein.

Volgende maand bespreekt de gemeenteraad het advies. In november overlegt het stadsbestuur met de omliggende gemeentes, de provincie en het Rijk. Waarschijnlijk kan de bouw pas in 2030 beginnen.