De haren van derdejaars geneeskundestudent Fatima (21) zijn slierterig door de stromende regen op de sportdag. Ze heeft rubberen balletjes van het kunstgras en natte bladeren op haar shirt. De trotse gids van de veertien studenten uit groepje 410 is net van een zeiknatte glijbaan gegaan. Het ging om een weddenschap. Met tegenzin at een verliezend groepslid een biertje weg.

Er werd mij net verteld dat jij ook goed kunt atten.

“Gisteren bij RSC kregen gidsen gratis bier als ze bier atten, dus heb ik vijf biertjes achterovergeslagen zodat ik gratis bier aan de mensen van mijn groepje kon geven.”

Waarom heb je een supersoaker als het zo hard regent? Iedereen is al nat, toch?

“Die straal is veel harder dan de regen, die voel je nog wel, haha!”

Waarom ben je gids?

“Ik vind het prachtig om te zien dat eerstejaars elkaar maandag nog een beetje ongemakkelijk aankijken en donderdag de beste vrienden zijn. Dat ik daaraan kan bijdragen vind ik heel leuk.”

Ben je als gids meer een mattie of een strenge ouder?

“Ik ben heel erg een mattie. Ik ben geen duidelijke leider ofzo, soms zelfs een beetje chaotisch. Ik vind het heel belangrijk om lol te maken en er voor de groep te zijn.”

Wat is het ergste dat je kan overkomen als gids?

“Dat mensen nergens zin in hebben. Dan moet je dit niet doen, vind ik. Je moet tijdens de Eurekaweek ook een beetje openstaan voor nieuwe dingen. Ik probeer mensen daar dan ook kennis mee te laten maken door ze bijvoorbeeld mee te nemen naar verenigingen.”

Wat is je geheim als gids?

“Als een paar mensen ergens niet heen willen dan blijft een van de twee gidsen bij hen, zodat de rest wel kan gaan. Als een deel van de groep nu bijvoorbeeld genoeg krijgt van de regen, dan doen we dat. Voor de rest staat lol maken centraal en dat je samen optrekt met de groep met een vrolijke uitstraling. Je moet bereid zijn om rond 10 uur op te staan als je eerste groepslid wakker wordt en door te gaan tot de laatste naar bed gaat.”