De leden van Extinction Rebellion wisten dat er dinsdag veel studenten naar de informatiemarkt zouden komen, dus ze besloten om bij de ingang van de campus te staan. Ook hingen ze grote doeken op: ‘Extinction Rebellion’ en ‘Make noise for mother earth’ staan erop.

“We willen graag bewustwording creëren, vooral onder nieuwe studenten, over duurzaamheid en klimaatproblemen”, vertelt lid en EUR-student Adriana. “We vinden het belangrijk dat eerstejaars vanaf het begin van hun studie meekrijgen hoe erg we eraan toe zijn.” Samen met een andere lid parkeerde zij zich al vanaf tien uur ’s ochtends bij de halte. “We zijn van plan om hier te blijven staan tot het eind van de middag. Gelukkig komen er over een uur twee andere leden, dan kunnen wij even pauze nemen”, zegt ze.

make noise for mother earth extinction rebellion campus eurekaweek – Tim Ficheroux
Het doek naast de tramhalte Beeld door: Tim Ficheroux

Politie en beveiliging

De Rotterdamse politie is ’s ochtends even langsgekomen. “Blijkbaar heeft iemand ze gebeld omdat die persoon zich zorgen maakte dat we gingen demonstreren”, vertelt Adriana. De beveiliging van de universiteit heeft de actie even gecontroleerd. “Ze vinden het oké dat we hier staan en met mensen praten, zolang we ons niet op het terrein van de universiteit bevinden.”

Ook het bestuur van Eurekaweek vindt het geen probleem, weet Adriana. “Ze benadrukken alleen dat we niet mogen flyeren, want niemand mag dat.”

Niet zitten te wachten

De meeste studenten reageren positief op hun praatje, zegt Adriana. “We hebben goede gesprekken gehad. Op zich weten ze veel over duurzaamheid, ze doen ook hun best om de klimaatverandering tegen te gaan door bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch te eten en minder te reizen met het vliegtuig”, vervolgt ze. “Ze beseffen ook dat individuele inspanningen niet voldoende zijn; er moeten structurele veranderingen komen.”

Toch zitten er studenten tussen die niet op de actiegroep zaten te wachten. “Sommigen kwamen met brakke kop aan en zeiden: ‘Ik kan een praatje over het klimaat even niet aan met mijn kater’.” Adriana lacht: “Dat kunnen we wel begrijpen.”