Aan de rand van een voorbijtrekkende menigte duwt een collega-gids de 19-jarige Vincent naar voren. De goedlachse derdejaars psychologiestudent drinkt kleine slokjes van zijn Desperados 0.0 en is gekleed in een oranje T-shirt. Hij is samen met een andere gids het trotse aanspreekpunt voor veertien studenten sociale wetenschappen.

Waarom ben je gids?

“Vorig jaar vond ik het echt heel fijn dat je werd getrakteerd op een introductie in het studentenleven en Rotterdam. Je kunt eerstejaars echt helpen met een goede start. Als verantwoordelijke voel ik soms wel stress, want je moet wel verstandig zijn. Maar dat is het zeker waard. Je krijgt er veel voor terug.”

Welke plekken en verenigingen die niet in het programma aan bod komen wil je sowieso laten zien?

“Het programma is al best vol. Maar ik wil zeker langs mijn studievereniging Cedo Nulli. Daar doe ik zelf commissiewerk voor eerstejaars. Ook wil ik langs sportverenigingen.”

Wat waardeerde je aan een gids toen je zelf eerstejaars was tijdens de Eurekaweek?

“Wij hoefden niet stipt op tijd te zijn, dat waardeerde ik wel. Want je krijgt best weinig slaap soms. Dat probeer ik als gids ook na te streven. Van mij mag je best een uur te laat zijn. Als het maar niet de hele tijd is. Wat ik ook wel waardeerde is dat de gids het aantal groepsleden niet steeds telde maar dat de gidsen daar een beetje relaxed mee omgingen. Het belangrijkste is dat mensen elkaar ontmoeten, hoe en wat is minder belangrijk.”

Wat is je nachtmerriescenario voor deze week en hoe bereid je je daarop voor?

“Vanochtend raakte ik wel een beetje in paniek toen een meisje er niet was. Gelukkig was er niets aan de hand. Ze had al eerder aangegeven dat ze de eerste dag niet kon en had zich alleen via het bestuur afgemeld. Dus hoorden wij het pas later.”

Wat vinden de eerstejaars van de gids?

Een eerstejaars studente bloost en zegt na enig aandringen: “Hij is lief want hij vraagt vaak hoe het met je gaat.”

woningnood-special-september-2017-unit-201 kamernoodcropped

Lees meer

Heb jij al een kamer of zoek je er nog één? Vertel het EM

Verschillende universiteiten hebben gewaarschuwd voor een groot kamertekort. Ook in…