Dit jaar kan ongeveer een kwart van de zaal nog gebruikt worden voor de inschrijvingen, driekwart is nodig voor de show. In de zwakke blauwe zaalverlichting lopen honderden groepjes volgzaam achter hun gids aan, de grote zaal in.

Daar zwepen twee studenten het nog timide publiek op. Het nogal corporale duo speelt rad van fortuin, houdt een danswedstrijd en laat twee studenten de macarena dansen. Echt los gaat de zaal pas als het voorprogramma wordt afgesloten door Erasmus Music Association met een spetterende vertolking van Robbie Williams’ Let me entertain you.

Maiden speech

Rector speech – Eurekaweek opening ceramony -Event – August 2022 – Ali Alshamayleh
Rector Annelien Bredenoord benoemt tijdens haar speech het overlijden van student Niels van Rooijen. Beeld door: Ali Alshamayleh

Het hoofdprogramma begint met een gelikte introvideo en het binnenkomen van het cortège, waarbij een groot deel van de zaal vergeet op te staan. Het programma wordt gepresenteerd door het zuurstokblauwe en -roze duo Wies en Bo. Zij kondigen Annelien Bredenoord aan, die als rector haar Eureka-‘maiden speech’ mag houden.

Bredenoords verhaal haakt in op het thema van de week: Your time is now, en ze wenst iedereen vooral ook heel veel plezier, maar haar verhaal heeft ook een serieuze kant. Ten eerste betuigt ze haar medeleven met Skadi en alle andere mensen in de omgeving van Niels van Rooijen, het 23-jarige bestuurslid van de roeivereniging dat afgelopen zaterdag overleed. Ook is mentale gezondheid een belangrijk thema in haar speech: ze drukt de deelnemers op het hart om goed op zichzelf en elkaar te letten. Bredenoord: “Let op je lichaam en op je geest!”

Hofpleinvijver

Het goede doel van dit jaar sluit aan bij het thema van Bredenoord. De studenten worden opgeroepen om via een QR-code op het scherm te doneren aan MIND korrelatie, een organisatie die voorlichting verzorgd over mentale gezondheid en ook bereikbaar is voor vragen of een goed gesprek.

Daarna is het de beurt aan de ruim honderd studentenorganisaties die de universiteit rijk is. De gezelligheidsverenigingen, de studieverenigingen, sportverenigingen en de (multi)culturele verengingen. Tot slot is er nog een hele korte slide die vol staat met logo’s van verenigingen die niet in voorgaande categorieën passen. Aandacht is er ook nog even voor Feyenoord, de studenten wordt tweemaal op het hart gedrukt om vooral in de fontein op het Hofplein te springen als de club wint.

Stage 2 – Eurekaweek opening ceramony -Event – August 2022 – Ali Alshamayleh
De eerstejaars vulden in augustus de helft van Ahoy. Beeld door: Ali Alshamayleh

Rotten city

Student group portrait 4 – Eurekaweek opening ceramony -Event – August 2022 – Ali Alshamayleh
Een van de groepjes vertrekt bij Ahoy voor een lunch op de Binnenrotte. Beeld door: Ali Alshamayleh

Het Rotterdamlied wordt ieder jaar gezongen door een lid van de Hermes House Band en heeft sinds enkele jaren een Engelse ondertiteling op het scherm. Waar in eerdere jaren ‘Rotterdam, de mooiste rotstad die er is’ vertaald werd als the most beautiful city, kregen de internationals nu wél mee dat Rotterdammers houden van een potje zelfspot: de wat krakkemikkige vertaling luidde nu the best-looking, rotten city.

Als de horde studenten Ahoy verlaat, het verkeer platlegt en het metrostation Zuidplein bestormt, vertelt de Finse eerstejaars Venna (Sociologie) over haar eerste ervaringen in Rotterdam. Ze is pas één weekend in Rotterdam en kent de stad sinds kort van naam. “Ik had het wel gegoogeld en toen leek het nog een beetje gek, maar ik vind het prachtig. Er is zoveel te doen en er zijn zoveel verschillende buurten.”

Augustina (Psychologie, uit Argentinië) is zondag in Rotterdam aangekomen. Ze vond de opening van de Eurekaweek ‘veel emoties’ losmaken. “Vooral het Rotterdamlied was ontroerend. Maar ik was ook nerveus.” Ondertussen is ze haar groepje uit het oog verloren. Twintig meter verderop staat iemand met een bord van groepje 282 omhoog. “Oh, daar zijn ze!” En weg is ze.