Een kwart van de studenten vraagt geen aanvullende beurs aan terwijl ze er wel recht op hebben. Daardoor krijgen ze tot 419 euro per maand minder. Dat is zonde, vindt minister Dijkgraaf.

Inkomen ouders

In antwoord op Kamervragen van de PvdA schrijft hij nu dat DUO de aanvraag eenvoudiger maakt. Studenten hoeven bijvoorbeeld niet langer te weten hoeveel hun ouders verdienen. Die informatie krijgt DUO wel van de Belastingdienst, of anders van de ouders zelf.

En misschien nog belangrijker: de aanvullende beurs staat voortaan standaard aangevinkt bij DUO als studenten studiefinanciering aanvragen. Ze kunnen het vinkje weghalen, maar waarom zouden ze? “Hierdoor zal het niet-gebruik naar verwachting substantieel afnemen”, aldus de minister.

Afgelopen april aarzelde hij nog. Een aanvullende beurs kan leiden tot extra schulden als  studenten niet binnen tien jaar hun diploma halen. Daarom wilde hij dat studenten bewust voor de aanvraag kiezen: “Iedereen weet wel dat je soms per ongeluk op een webpagina iets hebt aangevinkt zonder dat je dacht dat je dat gedaan had”, zei hij toen tegen de Tweede Kamer.

Maar kennelijk geven de voordelen toch de doorslag. Als studenten het vinkje inderdaad laten staan, worden ze doorgeleid naar extra informatie over de aanvullende beurs, zodat ze alsnog een weloverwogen keuze kunnen maken.

Recht op

Als de ingreep succesvol is, moet het ministerie dus meer geld uitgeven aan de aanvullende beurs. Dat kan voor een tegenvaller op de begroting zorgen. Maar Dijkgraaf verzekert dat hij niet zal tornen aan de hoogte van basisbeurs of de aanvullende beurs. “Deze bedragen staan wettelijk vast en daar hebben studenten recht op.”

compensatieprotest studentenprotest demonstratie leenstelsel studieschuld hypotheek 5 februari – josephine hartmann

Lees meer

De rente stijgt, wat betekent dat voor je studieschuld?

Let op, geld lenen kost geld! Maar voor studenten met een studieschuld ging die…