Normaal gesproken geldt voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte, en dus ook voor Oekraïense studenten, een hoger tarief. Dat bedrag verschilt per opleiding maar bedraagt minimaal 9.900 euro per jaar.

Specifiek in aanmerking komen ‘studenten die zijn gevlucht uit Oekraïne met een ontheemdenstatus op basis van de Europese Richtlijn Tijdelijke bescherming (hieronder vallen ook zogeheten derdelanders) en studenten uit Oekraïne die op het moment van het uitbreken van de oorlog aan een van de veertien publieke Nederlandse universiteiten studeerden en nu nog in Nederland verblijven’, laat EUR-woordvoerder Rateb Abawi weten.

Grootste aantal aan EUR

Dit jaar studeren 88 Oekraïense studenten aan de Erasmus Universiteit, dat zijn er meer dan bij andere Nederlandse universiteiten. De korting geldt niet voor Russische studenten. Zij kunnen wel terecht bij het noodfonds voor studenten die door de oorlog in financiële problemen komen.

Onduidelijk is nog wie de kosten van de aangeboden korting voor zijn rekening gaat nemen: de universiteit of het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het ministerie heeft nog niet toegezegd de rekening op te pakken, maar de universiteit verwacht dat dat wel gaat gebeuren. De EUR wilde echter niet langer wachten. “We willen deze studenten nu al duidelijkheid bieden, ongeacht de bijdrage van OCW.”

Noodfonds aangevuld

Los van de collegegeldverlaging zijn er ook nog middelen beschikbaar vanuit het noodfonds. De EUR wil dat fonds aanvullen met maximaal 85.000 euro. Op de website van de universiteit staat meer informatie over de korting, het noodfonds en andere informatie voor door de oorlog getroffen studenten.

Daria Dubenko oorlog Oekraine grensovergang vluchten – Daria Dubenko

Lees meer

Na drie weken oorlog en vier dagen vluchten zat Daria terug in de collegebank

Nog steeds voelt het onwerkelijk. EUR-student Daria Dubenko was bij haar ouders in…