Dat seksueel grensoverschrijdend gedrag op een breed spectrum ligt, blijkt wel uit de reacties van de studenten. “Het begint al met woorden, het hoeft niet eens een specifieke actie te zijn”, zegt psychologiestudent Greta Gaupels. Jakob Hofmann, student Economie en Filosofie, beschrijft het als elk gedrag dat door een partij als ongewenst wordt ervaren. Zelf is hij nooit eerder lastiggevallen, maar uit ervaringen van anderen merkt hij wel dit samengaat met zogenoemd transactioneel gedrag zoals: “Ik heb toch een drankje voor je gekocht, waarom doe je niet wat ik van je verwacht?”
Criminologiestudent Latisha Heijnsbroek zegt dat ze zich regelmatig onveilig voelt, wanneer ze bijvoorbeeld wordt nageroepen op straat. “En ik denk dat veel vrouwen dat meemaken”, voegt ze eraan toe. Ook Anouk de Sevaux (Psychologie) herkent dit. “Als iemand langsrijdt in een auto en iets naar je toeschreeuwt als ‘sexy girl’, vooral ’s nachts, dan voel je je er wel echt ongemakkelijk”, zegt ze. “Soms krijg je het gevoel dat je wordt uitgekleed, doordat iemand je op een bepaalde manier aankijkt. Maar meisjes negeren het meestal, omdat het zó vaak gebeurt”, vervolgt ze.
Consent
Hoe gaan studenten dan om met de grenzen van anderen? Voor Jakob is dat simpel: “Gewoon vragen, kan ik dit doen, is dit okay?” Nawin Ramcharan, student Public Administration en Sociologie, meent dat lichaamstaal ook een belangrijke factor. Op de vraag of de studenten zichzelf ooit hebben afgevraagd of zij te ver zijn gegaan in het verleden, antwoordde Anouk al lachend: “Ik denk niet dat ik zelf zo agressief ben.”