De universiteit betaalde 7.800 euro in 2011 en 8.166 euro in 2012 aan het accountantskantoor. Volgens Nieuwsuur kreeg EY dit geld als compensatie voor de uren dat het Balkenende niet kon inzetten. Hij was niet fulltime inzetbaar voor EY omdat hij ook hoogleraar was bij Rechten en Economie.

Onbezoldigd

In een reactie aan Nieuwsuur laat de universiteit weten dat de voormalig premier een ‘onbezoldigde aanstelling’ heeft. Hij krijgt dus niet betaald voor de 0,2 fte die hij werkt voor de universiteit. “Wel laat deze vorm van aanstelling toe dat gemaakte onkosten op declaratiebasis vergoed kunnen worden”, schrijft een woordvoerder namens het College van Bestuur aan Nieuwsuur. “De mogelijkheid onkosten te kunnen declareren is gebruikelijk.”

Het actualiteitenprogramma vroeg experts naar deze constructie. Zij vinden het ‘ongewenst’ en ‘uitzonderlijk’ dat onderwijsgeld terechtkomt bij een bedrijf. Onkosten moeten volgens die experts gaan over kosten als reiskosten, niet ‘inkomstenderving voor een andere werkgever’.

Annelien Bredenoord bij de rectoraatsoverdracht_Frank vd Duin Schouten_Rectoraatsoverdracht 30 09 2021 (29)

Lees meer

Universiteiten hebben registratie bijbanen hoogleraren niet op orde

De verplichte registratie van nevenfuncties en belangen van hoogleraren is incompleet en…

Wetenschappelijke integriteit

Balkenende heeft meerdere nevenfuncties, voor de meeste daarvan heeft hij geen formele toestemming gekregen van de universiteit, schrijft Nieuwsuur. Ook is hij vrijgesteld van onderzoeksverplichtingen. Dat laatste hoort volgens een woordvoerder van de Erasmus School of Economics bij een ‘onbezoldigde aanstelling’. Volgens de woordvoerder is hij wel altijd open geweest over andere functies. “Denk onder meer aan zijn lijst met nevenactiviteiten destijds als commissaris van ING of zijn LinkedIn-pagina. Naar zijn indruk zijn de activiteiten van een oud-premier overigens genoegzaam bekend”, staat in een reactie aan Nieuwsuur.

De deskundigen die met het actualiteitenprogramma spraken, zeggen dat de wetenschappelijke integriteit van Balkenende in twijfel getrokken kan worden. Door de betalingen kan zijn werk als hoogleraar worden gezien als een verlengstuk van zijn commerciële baan bij EY.

“We hebben een goed functionerend en geaudit systeem voor registratie van nevenwerkzaamheden en hierin hebben we een aantal onvolkomenheden geconstateerd waarin we nu werken”, zo laat de universiteit na publicatie weten in een schriftelijke reactie.