Oud-premier Jan Peter Balkenende wordt per 1 december hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Hij gaat de nieuwe leerstoel Governance, Institutions and Internationalisation bekleden.

De universiteit is trots op het feit dat Balkenende naar Rotterdam komt. “We kunnen profiteren van zijn internationale ervaring en contacten bij de verdere internationalisering van het onderzoek en onderwijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam”, zegt bestuursvoorzitter Pauline van der Meer Mohr in een persbericht.

Geen hobbybaan

In een radio-interview op BNR vertelde Van der Meer Mohr dat zij bij Balkenende op de koffie is geweest, zodra bekend werd dat hij geen politieke functie meer ambieerde. Ook noemde zij Balkenende een inspirerend spreker en daarmee een uitstekende docent. En oh ja, zijn leerstoel is absoluut geen hobbybaan, zoals de BNR-journalist stelde.   

Impuls geven

De leerstoel van Balkenende wordt gedeeld door de economische en juridische faculteit. De decanen van beide faculteiten, respectievelijk prof. dr. Philip Hans Franses en prof. mr. Maarten Kroeze beamen dat de komst van de oud-premier de internationalisering een flinke impuls kan geven.

Voorspellingen kloppen

Overigens voorspelde EM-eindredacteur Gert van der Ende in mei dit jaar al dat de rol van hoogleraar Balkenende op zijn lijf geschreven is. En ook hoofdredacteur Wieneke Gunneweg sprak deze verwachtingen uit in haar commentaar toen zij zag hoe de oud-premier Van der Meer Mohr gezelschap hield tijdens de Dies Natalis op 8 november.

CV Balkenende

Balkenende promoveerde in 1992 met een proefschrift over overheidsregelgeving en maatschappelijke organisaties. Van 1993 tot 2002 was hij bijzonder hoogleraar christelijk-sociaal denken van economie en maatschappij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Balkenende studeerde Nederlands recht en economische en sociale geschiedenis. HOP/LJ