Vier jaar geleden was het groot feest voor de Schiedamse VVD. De partij haalde zes zetels en werd voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij in de raad. Voor de destijds 19-jarige Tom Janssen was de uitslag extra mooi, want zijn vijfde plaats op de kieslijst bleek ruim voldoende voor een plek in de gemeenteraad.

De afgelopen jaren combineerde hij het raadswerk met zijn economische en juridische bachelors en masters. Dat viel hem alles mee. “Als student ben je vrij flexibel en veel van het raadswerk kan je ook flexibel indelen. Ik heb ontdekt dat het raadswerk voor mensen met een voltijdbaan veel lastiger te combineren is dan voor mij als student.”

Niet meer de jongste

Als woordvoerder op onderwerpen als veiligheid, integratie en mobiliteit zag Janssen van alles voorbijkomen. Het meest trots is hij op de gebiedsontwikkeling rondom het station waar hij met zijn fractiegenoten hard aan heeft gewerkt. “Dat was niet het mooiste en veiligste gebied van de stad. Nu komen er duizenden woningen, waaronder ook veel studentenwoningen. De ligging is ideaal, tussen Delft en Rotterdam.”

Door zijn leeftijd viel Janssen vanaf het begin op tussen zijn 34 ‘collega’s’. Toch heeft hij zijn studentenachtergrond nooit extra naar voren willen brengen. “Ik ben één van de 35 raadsleden en toevallig de jongste, dat was mijn instelling. Het zou ook mooi zijn als ik na de verkiezingen niet meer de jongste in de raad ben.”

Schop in de grond

Met zijn derde plek op de kieslijst is hij vrijwel zeker van een vervolg van zijn carrière. Hoewel hij druk bezig is met het afronden van zijn twee masteropleidingen, kijkt hij uit naar de volgende raadsperiode. “Het was ontzettend leuk en ik heb heel veel geleerd, maar na een jaar of drie krijg je het raadswerk pas echt door. Dan snap je pas hoe alle procedures precies werken en hoe je dingen moet aanpakken zodat je ook echt wat bereikt.”

Als campagneleider was Janssen de afgelopen weken verantwoordelijk voor het regelen van flyers, posters, sandwichborden en het coördineren van de campagne. Hij hoopt dat zijn harde werken opnieuw voor een historische uitslag zorgt. “Ik hoop dat we weer zes zetels halen, maar vooral dat we weer de grootste partij worden. Dan kunnen we weer met z’n allen aan de slag. Geen oeverloze discussies, niet dwarsliggen, maar de schop in de grond.”

EUR student kandidaten verkiezingen 2023 Mina Morkoc – illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Mina vindt het belachelijk dat er geen studenten in de Rotterdamse raad zitten

Vijf verkiesbare studenten vertellen in de aanloop naar 16 maart waarom ze de lokale…