“Je moet nu flyeren en campagne voeren.” Als bestuurslid van een lokale afdeling van het CDA en nummer 6 op de lijst doe je in de week voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen niet veel anders. Maar als je tegelijkertijd ook student Sociologie en Filosofie bent én een tentamen moet maken, moet je jouw medebestuursleden weleens teleurstellen. “Ja, soms gaat het gewoon echt niet”, vertelt Josephine Hartmann (19) telefonisch, terwijl ze wegloopt van haar studieplek in de bibliotheek. “Ik ben deze weken vliegend bestuurslid, want ik ga natuurlijk wel vaak terug, als het lukt met mijn studie.”

Levendigheid terug

Terug is voor Hartmann het Gelderse Berg en Dal, naast Nijmegen. Dat maakt de logistieke puzzel extra lastig. Om tussen haar colleges, werkgroepen en tentamens mee te kunnen doen aan alle verkiezingsdebatten, flyeracties en marktoptredens reist ze deze week meerdere keren heen en weer tussen Rotterdam en de gemeente aan de Duitse grens. “Ik ben maandag heen en weer gegaan, dinsdag heen en weer, donderdag weer naar Berg en Dal en voer nu heel het weekend campagne.”

Voor haar oudere bestuursgenoten is het soms moeilijk te begrijpen dat haar prioriteiten ook op een ander terrein liggen. Maar na een jaar CDA-bestuur merkt Hartmann dat haar leeftijd ook voordelen heeft. Ze is niet alleen verantwoordelijk voor de sociale media van de lokale afdeling, maar weet ook precies wat de lokale jeugd nodig heeft.

“Alle jongeren trekken na de middelbare school weg uit Berg en Dal. Als ik word verkozen in de raad wil ik de gemeente weer een beetje oppeppen zodat het aantrekkelijk wordt voor de jongeren om terug te keren. Het belangrijkste is dat de verenigingen beter beheerd worden. De gemeente kan daarbij goed helpen. Als het goed gaat met de verenigingen, keert de levendigheid terug en leren mensen elkaar beter kennen.”

Geen windmolens

Windmolens zijn een ander belangrijk thema voor Hartmann en het CDA in Berg en Dal. Niet dat de partij tegen schone en duurzame energie is, maar dan wel op een andere manier. “Windmolens passen echt niet bij deze gemeente en het landschap. Daarom wil ik graag vol inzetten op zonnepanelen en zonnevelden.”

Of Hartmann de komende vier jaar voor haar plannen mag gaan knokken in de raad is nog maar de vraag. In de lokale peiling staat de partij op zes zetels en dat zou precies genoeg zijn. Alleen twijfelt ze zelf nog of ze de zetel accepteert. “Het bestuur is goed te combineren met mijn studies, maar als raadslid is dat een stuk lastiger. En ik moet terug naar Berg en Dal verhuizen als ik word gekozen. Dus ik denk dat ik de zetel teruggeef als het zover is, maar ik hoop vooral dat we zes zetels halen.”

EUR student kandidaten verkiezingen 2022 Friso van Gruithuijsen CDA – illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Econometriestudent Friso wil Kralingen beter maken

Vijf verkiesbare studenten vertellen in de aanloop naar 16 maart waarom ze de lokale…