Studenten uit Oekraïne en Rusland kunnen door de oorlog in de financiële problemen komen, bijvoorbeeld omdat hun familie op de vlucht is, transacties niet meer mogelijk zijn of omdat de roebel enorm in waarde is gedaald. De universiteit richt daarom een noodfonds op. Voorlopig komt daar 50.000 euro voor beschikbaar, dat zou genoeg moeten zijn om studenten de komende drie maanden bij te staan.*

Zorgen

Aan de Erasmus Universiteit studeren 88 studenten uit Oekraïne, zei Brinksma, waarvan enkelen online vanuit Oekraïne college volgden. Er zijn ook 177 Russische studenten ingeschreven aan de EUR, twee studenten zijn of waren op uitwisseling in Rusland.

Veel Oekraïense en Russische studenten maken zich zorgen over hun financiële situaties, blijkt uit verschillende interviews.  “Ik weet niet of ik dat straks nog kan betalen”, zei de Oekraïense Bohdan bijvoorbeeld eerder deze week tegen EM over het collegegeld. “Mijn familie heeft geen werk meer. En een lening nemen is ook riskant, want hoe ziet mijn toekomst er hierna uit?”

Bohdan 2 (EM)

Lees meer

‘Een van de eerste raketten op Kyiv kwam bij de buren terecht’

Zijn ouders ontvluchtten de bommen, zijn broer gaat het leger in. Het leven van…

Update maandag 14 maart: Naast de 25.000 euro van het trustfonds en de universiteit, kunnen particulieren ook doneren aan het noodfonds. In de afgelopen dagen is zo nog eens bijna 17.000 euro opgehaald.

*Update vrijdag 18 maart: In de Universiteitsraad is gesproken over het noodfonds, en daarin is door collegevoorzitter Ed Brinksma gezegd dat de 50.000 euro die het Trustfonds en de universiteit stortten voldoende zou zijn voor de komende periode. Naar nu blijkt is dat werd bedoeld dat dit voldoende zou zijn om het fonds te starten en dat het verder benodigde budget uit donaties van derden moet komen.