Veel studenten krijgen te maken met seksueel geweld. Uit onderzoek in opdracht van Amnesty International blijkt dat 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannelijke studenten is verkracht tijdens hun studententijd. De groep die seksuele handelingen zonder instemming meemaakt tijdens hun studententijd is nog veel groter: 31 procent van de vrouwen en 11 procent van de mannen. Sinds dat onderzoek voert Amnesty campagne om hogeronderwijsinstellingen meer te laten doen tegen seksueel geweld.
Manifest
Veel te veel studenten maken seksueel geweld mee, zegt sociologiestudent Nika Derwort die namens Amnesty aanwezig was bij de ondertekening. “Als vrouw hoor ik overal om mij heen dat dit gebeurt, van studenten, van vrienden op andere universiteiten.”
Door het manifest te ondertekenen belooft de universiteit zich in te zetten om seksueel geweld onder studenten tegen te gaan. Er staan concrete verbeterpunten in voor preventie, ondersteuning van slachtoffers en beleid. Bijvoorbeeld door omstandertrainingen en consentworkshops voor studenten te organiseren, bewustwordingscampagnes te voeren en klachtenprocedures tegen het licht te houden.
Onacceptabel
“Seksueel geweld is altijd onacceptabel”, zegt rector magnificus Annelien Bredenoord. “We weten dat het veel voorkomt, ook onder onze studenten. Als universiteit moeten we zorgen voor een veilige omgeving. Dat is noodzakelijk zodat studenten de ruimte hebben om te bloeien en te ontplooien.”
De universiteit heeft het manifest niet eerder ondertekend omdat er al een plan in de maak was om seksueel geweld aan te pakken. Dat plan is nu klaar. Bredenoord: “Het is een integrale benadering om voor gedragsverandering te zorgen.”
Actieplan
Het doel van het actieplan is om studenten te helpen praten over gelijkheid, vrijwilligheid en wederzijdse instemming bij seks. Zo worden er dit jaar workshops en trainingen georganiseerd voor studenten, over onderwerpen als omstanders, toxic masculinity en het geven en vragen van consent. Daarnaast komt er een bewustwordingscampagne op de campus en tijdens de Eurekaweek. Ondertussen is de universiteit ook bezig om een centraal meldpunt zorgwekkend gedrag op te richten.
Dat er een actieplan is, stemt Derwort hoopvol. “Zo’n ondertekening is natuurlijk symbolisch, maar dat er een plan ligt wekt vertrouwen. Als onderwijsinstellingen zich hier hard voor maken, is dat een goede stap om seksueel geweld onder studenten terug te dringen.”
Cultuur
Het is belangrijk om meer te doen dan meldpunten en procedures goed te organiseren, benadrukt ze. “Ik weet ook niet zo snel of ik naar een vertrouwenspersoon zou stappen.” Het gaat volgens haar juist om cultuurverandering onder studenten. “Daar kan soms een cultuur heersten van uitgaan, feesten en veel drinken.”
Enkele andere onderwijsinstellingen, zoals de Vrije Universiteit, de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Rotterdam, hebben zich ook gecommitteerd aan het manifest.
Het Centrum voor Seksueel Geweld biedt hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Je kunt gratis en anoniem chatten of bellen met 0800-0188.
De universiteit heeft vertrouwenspersonen voor medewerkers en studenten waar je ongewenst gedrag kunt melden. Zij luisteren naar je verhaal en kunnen je helpen en doorverwijzen.