Studenten hebben het al druk genoeg met het combineren van werk, studie, nevenactiviteiten en het kleine beetje vrije tijd. Toch stonden we er, omdat we ons niet gehoord of begrepen voelen. Leuk, die 1.000 euro compensatie omdat we onder het leenstelsel vielen, maar we worden achtergelaten met tienduizenden euro’s studieschuld. De klimaatcrisis moeten wij oplossen. De coronacrisis heeft ons hard geraakt. Ik ben dol op mijn stad, maar kan ik er over tien jaar nog wel wonen? De problemen, (inter)nationaal en lokaal, die gecreëerd zijn door de generaties voor ons worden doorgeschoven op de jongeren en als we er niet snel iets aan doen, weet ik niet of ze nog op te lossen zijn.

Binnenkort hebben wij weer een kans om daar iets aan te doen. Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in een gemeente. In Rotterdam zitten momenteel 45 raadsleden, dertien fracties en zeven commissies. Het is een drukke boel, maar we zitten dan ook in een grote stad. Op de invulling van de stad en haar beleid heeft jouw stem invloed. De gemeenteraad gaat over belangrijke, lokale onderwerpen zoals huisvesting, groen en transport. Je kan als jongere al vroeg stemmen: als je 16 jaar oud bent, mag je stemmen voor de wijkraad. Vanaf je 18e mag je stemmen voor de gemeenteraad (dat geldt ook voor studenten uit andere EU-landen). Als we dat de komende verkiezingen doen, dan zorgen we ervoor dat er genoeg representatie is in de raad voor de jonge Rotterdammers. Rotterdam is een diverse stad, maar in het kader van inclusiviteit moet er nog veel gebeuren. Dat was een hele belangrijke reden waarom ik mijzelf verkiesbaar heb gesteld voor GroenLinks (nummer 5 op de lijst).

Bij de laatste verkiezingen in 2018 was er een opkomst van 46,7 procent. Dat betekent dat meer dan de helft van de stad niet heeft gestemd. Waar ligt dat aan? Had je het te druk? Vind je politiek niet interessant? Dat kan natuurlijk, maar wellicht is er een onderliggend probleem: heb je misschien nooit geleerd dat je stem ertoe doet en wat je stem kan betekenen voor jouw toekomst? Het is namelijk een enorm privilege om op te groeien in een omgeving waar je wordt gestimuleerd om na te denken over maatschappelijke problemen en waar je wordt gemotiveerd om bij te dragen aan de oplossingen. Als dit van jongs af aan zou worden meegegeven aan álle jongeren, zou er wel meer dan 7 procent aan jongeren in de gemeenteraad zitten. Dan zouden jongeren tussen de 18 en 24 niet vaak de categorie zijn die het minst stemt. Dan zouden studenten op het wo, hbo en mbo óók de ruimte krijgen om hun stem te laten horen.

Maar goed, nu heb je je stem, en dan? Laagdrempelige manieren om meer te weten te komen over de verkiezingen zijn verkiezingspodcasts zoals KiesAdvies of die van Young010. Vers Beton, Stem op een Vrouw of Stem op een Jongere zijn zeker je tijd waard. Verder zijn stemwijzers invullen (de Rotterdamse is op 16 februari verschenen) en de programma’s van partijen lezen handig om te leren over de verschillen. Er zullen de komende weken ook een hoop debatten plaatsvinden zoals het debat in het Erasmus Paviljoen, waar ik bij zal zijn.

Misschien kriebelt het nu en wil je actiever zijn. Meld je dan aan bij de lokale afdeling van een partij (of de bijbehorende jongerenpartij). Daar kan je meepraten over onderwerpen die jij belangrijk vindt, meedenken en schrijven aan de volgende programma’s en vaak zijn er ook gewoon leuke activiteiten. Zo ben ik ook ooit begonnen – ik miste representatie dus besloot ik in 2017 het campagnepand binnen te lopen met een doos koekjes en binnenkort kan jij op mij stemmen.

Het is glashelder voor mij: we kunnen duidelijk niet meer bouwen op de generaties voor ons, want zij bouwen niet voor ons. Dat blijkt maar weer uit het nieuws dat we een historisch rijksmonument, De Hef, willen demonteren om een superjacht te verplaatsen, enkel voor het genot van de superrijken. We zullen het zelf moeten oplossen en daarvoor is het nodig dat we een plek eisen in de besluitvorming. Als je tijd vrijmaakt om te demonstreren, maak dan ook tijd vrij om je vrienden, familie en kennissen te vertellen over de onderwerpen die jongeren raken. Vertel ze dat ze kunnen stemmen op 14, 15 of 16 maart en dat ze daarbij bijdragen aan een betere toekomst. Weet dat je stem ertoe doet en weet ook dat als wij jongeren níet massaal opstaan, wij ervan uit kunnen gaan dat er niet naar ons omgekeken wordt. Als jij niet stemt, laat je de beslissingen over aan anderen. Neem De Hef in eigen handen.

Mina Morkoc column3-Levien, Pauline

Lees ook

Stadsmeisje leert stadsduif kennen

Columnist en rechtenstudent Mina Morkoç groeide op in het midden van Rotterdam. Ze houdt…