Bedrijfskundestudent Paulo Bos (25) vond dat het niet verder kon op deze manier en begon met wat vrienden op een studentenkamer een instagrampagina en een online petitie. Die petitie is binnen enkele weken meer dan 62.434 keer ondertekend door studenten uit het hele land.

Zorgen

De actiegroep maakt zich grote zorgen over de schuldenlast van huidige studenten en ziet de compensatie als een druppel op een gloeiende plaat volgens actievoerder, rechten- en bedrijfskundestudent Marleen Verheij (19). Verheij is stellig: “Die 1 miljard aan compensatie komt neer op 1000 euro per student en los daarvan krijgt elke oud-student een voucher van 2000 euro voor een opleiding die vijf jaar na je afstuderen ingaat.”

Maar daar heb je niet zoveel aan volgens Verheij. “Die 1000 euro stelt niet veel voor als je nagaat dat studenten alleen al aan de basisbeurs, berekend over vier jaar studie, 15.000 euro zijn misgelopen nadat de studiefinanciering in 2015 werd afgeschaft. Verder heb je aan zo’n studievoucher ook weinig, want na vijf jaar kan je een extra opleiding waarschijnlijk wel doen via je werkgever én betaal je dan instellingscollegegeld.”

Verheij is zelf de eerste in haar familie die is gaan studeren en de situatie raakt haar persoonlijk. Ze legt uit: “Mijn ouders leerden me dat als je maar zo hard mogelijk werkt en zo min mogelijk leent, het wel goedkomt. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Als je nu gaat studeren en je krijgt geen hulp om je schulden af te lossen, dan zit een hypotheek er straks bijvoorbeeld niet in voor je. Zelfs als je hard werkt en weinig wil lenen word je hard geraakt. Dat is oneerlijk en daarom maken we ons zorgen.”

Beleidsplan

Van een groepje kennissen is het Studentenprotest uitgegroeid naar iets wat aardig begint te lijken op een professionele organisatie. De groep bestaat nu uit zeven studenten die meerdere keren per week vergaderen. Zo is Bos nu voorzitter, is er bijvoorbeeld een manager externe relaties en heeft Verheij de rol van manager marketing op zich genomen.

Vier van de actievoerders zijn nu bezig met het schrijven van een beleidsplan. Verheij licht toe: “We kijken naar meerdere mogelijkheden waarop we eerlijk gecompenseerd zouden kunnen worden, maar ook naar andere zaken die het belang van een verandering van de huidige compensatie met data onderbouwen zoals het effect van de financiële druk op het welzijn van studenten, uitval en de verbetering van werkdruk in het onderwijs.”

Het beleidsplan wordt nu geschreven en onderzocht samen met experts uit verschillende vakgebieden. De definitieve plannen zullen in de aanloop naar het protest op 5 februari bekend gemaakt worden. Het Studentenprotest hoopt op politieke impact. De petitie is inmiddels opgenomen in de agenda van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook wordt er gekeken naar andere manieren waarop ze Den Haag kunnen bereiken via politieke jongerenorganisaties, de ambtenarij en de media.

‘Karige fooi’

De onvrede van actiegroep Studentenprotest vindt ook haar weerklank in de Tweede Kamer. Voor het mislopen van de basisbeurs zouden oud-studenten meer geld moeten krijgen dan het nieuwe kabinet heeft uitgetrokken, zeiden oppositiepartijen woensdag in een debat over de regeringsverklaring.

De fractievoorzitter van de SP Lilian Marijnissen zei bijvoorbeeld: “Er is een hele generatie die zich in de schulden heeft moeten steken en dan komt het kabinet-Rutte IV met een toch wel wat karige fooi.”

Premier Mark Rutte reageerde donderdag op de commotie. Volgens hem is het geld dat in het coalitieakkoord is gereserveerd een ‘tegemoetkoming’ voor studenten zonder basisbeurs en is het niet bedoeld als compensatie. Een Kamermeerderheid is het eens met Rutte.

Tweede-Kamer-flickr-JvL–2

Lees meer

Oppositie: miljard voor pechstudenten is ‘karige fooi’

Voor het mislopen van de basisbeurs zouden oud-studenten meer geld moeten krijgen dan het…

Landelijk protest

Actiegroep Studentenprotest legt zich er niet bij neer. 5 februari gaan de Rotterdamse studenten met actiebeweging Nietmijnschuld en vakbondsafdeling FNV Young & United naar Amsterdam voor een groot compensatieprotest. De actievoerders roepen studenten op om ook mee te gaan.

Lees 4 reacties