De jongerentak van de FNV organiseert samen met de LSVb (Landelijke studentenvakbond) protestacties tegen het leenstelsel. Studenten verzamelen zich deze week op meerdere plekken door het land om aandacht te vragen voor de situatie waarin studenten zich nu bevinden: leven met het uitzicht op een flinke studieschuld na het afstuderen. Op woensdag 19 mei demonstreerden ze in Rotterdam.

Voor toekomstige generaties

student studieschuld protest leenstelsel rotterdam 19-05-2021
Een van de deelnemers deelt haar studieschuld: 32.514,28 euro en ze is nog niet afgestudeerd. Beeld door: Josephine Hartmann

Van het Schouwburgplein, via de Blaak, naar het stadhuis; de hele stad wordt doorkruist. Af en toe wordt er vanaf de terrassen geklapt voor de protestactie. Nathaniel Germain studeert aan de Erasmus Universiteit en hielp mee met het organiseren van de actie. Hij is tevreden met de opkomst van vandaag: “We zijn met best een aantal mensen en we trekken zeker de aandacht. We hebben ook veel verschillende studenten meelopen. Je ziet de communistische jongerenpartij, maar er lopen bijvoorbeeld ook mensen van het CDjA mee.”

Mededemonstrant Dasha Derzhavets is het hiermee eens, maar vindt dat er eigenlijk nog te weinig mensen zijn: “Het zou veel groter moeten. We doen dit niet alleen voor onszelf maar voor de toekomstige generaties. Meer studenten moeten zich gaan verzamelen voor dit soort acties.”

Aan het lijntje

Ook de voorzitter van de Jonge Socialisten en tevens student aan de Erasmus Universiteit, Bob den Ouden, loopt mee. “Het doel van deze protestactie is voornamelijk het scheppen van bewustzijn. Ik loop hier in naam van de Jonge Socialisten, net als bijna alle jongerenpartijen zijn wij ook tegen het leenstelsel.”

De studenten dragen een rood-wit lint door de stad. “Dat zou symbool kunnen staan voor het feit dat we als student aan het lijntje worden gehouden”, zegt Bob. “Maar ik geloof dat het nu eigenlijk alleen als hulpmiddel bedoeld is om anderhalve meter afstand te bewaren”, lacht hij.

protest leenstelsel rotterdam 19-05-2021
Een student leidt een protestmars tegen het leenstelsel (in mei 2021) over de Coolsingel. Beeld door: Josephine Hartmann

Alles gratis

En wat willen deze studenten dan precies?  “Er moet verandering komen. Een basisbeurs bijvoorbeeld. Eigenlijk moet alles gratis worden, wij studenten kunnen niet alles betalen, daar hebben we niet de middelen voor”, verklaart Dasha. Nathaniel voegt toe: “We willen hele concrete veranderingen. We willen dat iedereen schuldenvrij kan afstuderen en dat de mensen die nu al aan het studeren zijn compensatie krijgen voor het ontbreken van studiefinanciering. Zonder dat het ten koste gaat van de onderwijskwaliteit natuurlijk.”

Op 3 juni organiseren de LSVb en FNV Young & United een landelijke staking in Den Haag. Ze roepen zoveel mogelijk mensen op om mee te protesteren, zodat de studenten tijdens de budgetverdeling, na de formatie van het kabinet, niet vergeten worden.

Lees 2 reacties