De pandemie duurt inmiddels bijna twee jaar, staat in de brief, en docenten en studenten ‘missen de ontmoeting’. Het is van belang voor de sociale ontwikkeling van studenten om medestudenten en docenten in levenden lijve te ontmoeten, stellen ze.

Psychische problemen

Door de lockdown hebben veel studenten allerlei psychische problemen, zoals eenzaamheid, somberte en slaaptekort, schrijven ze met een verwijzing naar recent onderzoek (waar overigens ook kritiek op kwam). “Dit alles pleit ondanks de hardoplopende besmettingsgraad voor een duurzame oplossing.”

mental_health-elzeline-kooy_mentale gezondheid_stress

Lees meer

CBS: Jongeren hadden het zwaar in lockdown

Eén op de vier jongvolwassenen was begin 2021 ‘psychisch ongezond’, meldt…

De kersverse minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, heeft al laten weten dat het openen van het onderwijs ‘hoog op de prioriteitenlijst’ staat. Het onderwijs moet zich voorbereiden op een toekomst met het virus, denkt hij. De pandemie is voorlopig niet voorbij.

Het is nog even afwachten hoe dat gaat gebeuren, maar het OMT pleit deze week voor wijdverbreider gebruik van mondkapjes, ook in het onderwijs. Studenten zouden de mondkapjes niet alleen op de gang moeten dragen, maar ook in de les.

mondkapje merve mondmasker erasmus mc corona (1)

Lees meer

OMT: ‘Draag mondkapje bij grotere colleges’

Het OMT raadt aan om het gebruik van mondkapjes in onder meer drukke winkelstraten en…

Ondertekenaars

De ondertekenaars van de brief zijn studentenorganisaties ISO, LSVb, JOB (voor het mbo) en de Nationale Jeugdraad, evenals de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en de Universiteiten van Nederland. Verder hebben de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en kinderpsychiater Arne Popma de brief ondertekend.

Tegelijkertijd leven er onder studenten ook zorgen om het recordaantal besmettingen. In Groningen roepen studenten bijvoorbeeld op om tentamens weer online te laten plaatsvinden.