Iedereen kent de verhalen over studenten die achter hun laptop wegkwijnen, en nu meldt ook het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de coronacrisis erin hakt bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar.

Het CBS meet elk jaar de mentale gezondheid met een vragenlijst over somberheid, zenuwachtigheid, kalmte en gelukkig zijn. Deze keer hebben zo’n tienduizend mensen die ingevuld.

Begin 2020, vlak voor de eerste lockdown, zat zo’n 12 à 15 procent van de jongeren niet lekker in zijn vel. Een jaar later was dat zo’n 10 procentpunt hoger. In andere leeftijdsgroepen is het verschil kleiner.

Veel slechter

Het CBS maakt onder jongeren geen onderscheid naar opleidingsniveau, zodat hbo- en wo-studenten hier niet te onderscheiden zijn van hun leeftijdsgenoten. Maar de cijfers passen bij de verhalen over jongeren die gebukt gaan onder de crisis.

Het strookt ook met ander onderzoek, bijvoorbeeld van de Radboud Universiteit. Die stelde afgelopen juni vast dat ruim de helft van de Nijmeegse studenten zich slechter voelde dan een jaar geleden. Eén op de tien voelde zich zelfs ‘veel slechter’.

Tegen advies in opengooien

De psychische problemen onder studenten zijn een voorname reden om het hoger onderwijs meteen aan het begin van het studiejaar open te gooien, tegen het advies van het OMT in. Opvallend genoeg hebben maar weinig studenten studievertraging opgelopen, meldden de universiteiten begin deze week in een persbijeenkomst.

loneliness online helping coaching students rachel sender (EM)

Lees meer

Gaat het even wat minder? Zo kunnen coaches Djoeke en Joost jou helpen

De universiteit biedt EUR-studenten professionale online coachingsessies aan via het Are…