Er is een gigantische gender gap op Wikipedia. Alleen al voor die term bestaat er geen Nederlandse pagina. Dat die specifieke pagina er in het Nederlands niet is, illustreert een groter probleem. De overgrote meerderheid van zowel Wikipedia-pagina’s is namelijk man-gerelateerd en redacteuren van de pagina’s zijn veel vaker man dan vrouw of iets anders.

16 procent

Onderzoeker Laura Braden van de Erasmus School of History, Culture and Communication benadrukt dat slechts 16 procent van alle biografieën op Wikipedia gewijd is aan vrouwen. Ze voegt daaraan toe: “Ook de redacteuren zijn niet eerlijk verdeeld over de seksen. Op de Engelstalige pagina’s identificeert slechts 4,4 procent van de redacteuren zich als vrouw tegenover 38,7 procent als man. In het Nederlands is die verhouding 80 procent man tegenover 20 procent vrouw.”

Daarom organiseert Braden dinsdag samen met het Erasmus Centre for Women And Organisations en Wikimedia Nederland een schrijfsessie voor studenten om de kenniskloof op Wikipedia aan te pakken.    Vorig jaar organiseerde ze ook zo’n edit-a-thon. Toen wijdde de groep studenten aandacht aan een pagina voor Dianne Bevelander op Everybodywiki. Dit jaar zal de groep onder andere de pagina van de Japanse kunstenares Katsushika Oi aanvullen.

Braden benadrukt het belang van zo’n schrijfsessie: “Als mensen geen gelijke stem hebben dan worden slechts enkele verhalen verteld. Wikipedia-pagina’s aanmaken en bewerken is een hele makkelijke en laagdrempelige manier om er wat aan te doen.”

Ze vraagt studenten die iemand kennen die opmerkelijk is met een tot nu toe onbekend verhaal of onderwerp om mee te doen aan haar edit-a-thon via de zoomlink van de online schrijfsessie. De sessie begint om half vier ’s middags.

In de schrijfsessie leert Braden studenten wat de impact is van pagina’s bewerken en hoe je het doet.

Schrijfsessie op Internationale vrouwendag

Braden is ook betrokken bij een groter evenement van Studium Generale. Studium Generale organiseert samen met Wikimedia Nederland een vier uur durende schrijfsessie om gemiste informatie toe te voegen aan het platform. Die vindt plaats op Internationale Vrouwendag op dinsdag 8 maart.

Willem Scholten van Studium Generale: “Er is een gebrek aan informatie op Wikipedia over bijvoorbeeld medische condities die enkel vrouwen hebben, maar ook over vrouwelijke wetenschappers valt weinig te lezen.”

Op woensdag 19 januari organiseert Studium Generale een brainstormsessie waarin ze samen met docenten, studenten en onderzoekers van de EUR nadenken over de invulling van het bredere evenement op Internationale Vrouwendag. Informatie over die sessie volgt.

Annelien Bredenoord bij de rectoraatsoverdracht_Frank vd Duin Schouten_Rectoraatsoverdracht 30 09 2021_2

Lees meer

Monitor Vrouwelijke Hoogleraren: Erasmus Universiteit sterkste stijging vrouwelijke hoogleraren

Van alle Nederlandse universiteiten stijgt het percentage vrouwelijke hoogleraren het…

Lees één reactie