Op de late maandagmiddag blokt Gijs Mariën (21) voor zijn tentamen strafrecht. Hij zit alleen op een hoge kruk in de hoek van een voormalige studieruimte. Hij zit een beetje verstopt, want het is een van de weinige overgebleven studieplekken na de gedeeltelijke sluiting van het G-gebouw. “Ik heb echt overal op de campus naar een plek gezocht, zonder succes. Dan maar hier, ook al zit hier niemand meer”, verklaart hij opgeschrokken van zijn werk.
‘Heel misschien plek na drieën’
Omdat de EUR het Tinbergengebouw als het G-gebouw onlangs sloot, is het tekort aan studieplekken opgelopen. Dat leidt al ’s morgens vroeg tot lange rijen voor Polakgebouw.
Dat studenten nu geen plek kunnen vinden leidt tot irritatie bij veel studenten. Rechtenstudent Niek Bonnijr (19) leert als het hem lukt om een plek te vinden graag in het Polakgebouw voor zijn tentamens. Hij klaagt: “Heel misschien is er plek na drieën, daarvoor eigenlijk niet. Dan is er enkel plek als je om half zeven opstaat en in de rij met zestig man gaat staan. Zo’n app om te reserveren werkt niet voor dit gebouw, omdat veel plekken niet goed staan aangegeven.”
Voorrang
“Al vol, alles is vol, ik loop nu al drie rondjes.” Bedrijfskundestudent Hadjar Martinez (21) moet leren voor een tentamen. “En als je dan een plek vindt, dan zitten mensen luid te praten in een open lokaal of wordt er niet geventileerd, waardoor je weer meer kans hebt op corona.”
De opleidingscoördinator vertelde masterstudent commercieel recht Grace Abigail Metheney (22) begin van het collegejaar, die Commercieel recht studeert dat rechtenstudenten voorrang zouden krijgen om in de bibliotheek van Sanders te studeren. In de praktijk bleek dat anders uit te pakken en komt ze bibliotheek niet altijd in door de drukte. “Docenten motiveren je vaan om fysieke wetboeken te gebruiken, omdat die vaak completer zijn, maar als je de bibliotheek niet inkomt dan kan dat niet.
Controleren op studentenpassen zou volgens haar een uitkomst om de schaarste aan plekken te voorkomen. “Zelfs ’s avonds is het vaak lastig om een studieplek te vinden.”
Oplossingen
Als studenten nu toch willen studeren op de campus, dan zijn ze op hun eigen vindingrijkheid aangewezen. Voor de universiteitsbibliotheek staat bedrijfskundestudent Daphne Herdem (24) met een grimas: “Als mensen niet komen opdagen om de plek die ze in de Rooms App gereserveerd hebben te claimen, dan moet je gewoon snel zijn en heb je kans.”
Volgens een woordvoerder gaat de EUR volgend jaar zorgen voor meer studieplekken op campus Woudestein.