Honderden demonstranten verzamelden zich die avond in het centrum om hun woede te uiten over de nieuwe coronaregels, waarbij ongevaccineerden niet meer overal welkom zijn. Het protest liep compleet uit de hand en relschoppers gooiden met stenen en vuurwerk, wat leidde tot meerdere gewonden, veel schade aan auto’s en gebouwen en tientallen arrestaties.

Op de hoogte via de groepschat

De burgemeester riep de noodtoestand uit en mensen werd verteld om thuis te blijven. In het EUC-gebouw aan de Nieuwemarkt, niet ver van de plek waar de rellen begonnen, hielden een stuk of tien studenten rond 21 uur het nieuws over de rellen bij via groepschats en sociale media.

Rodrigo Huedo, een eerstejaars student, was bezig met zijn studie en had geen idee wat er buiten gebeurde. “Ik kreeg alleen te horen dat de bewaker ons niet naar huis liet gaan, toen zag ik de groepschats en besefte ik hoe ernstig de situatie was.” Julia Breyer, een andere eerstejaarsstudente, voelde zich overweldigd door de steun van haar vrienden die haar belden en berichtjes stuurden. “Iedereen in de groepschat bleef maar vragen of het goed met ons ging, dat was echt heel lief.”

Bewaker te hulp

De EUC-studenten hadden geen andere keuze dan te blijven totdat de protesten buiten voorbij waren en zij veilig naar huis konden. De nachtwaker van EUC was de enige gezagsdrager binnen. “De bewaker zat de hele tijd aan de telefoon en hield ons de hele avond op de hoogte”, zei Maria Fountoulaki.

Bij het EUC-gebouw was het vrij veilig, er waren geen protesten voor de deur en de studenten konden geen tumult horen. Het werd uiteindelijk een gezellige avond in het gebouw. “Het was best grappig, de bewaker kwam gewoon naar ons toe en bracht ons een dienblad met warme chocolademelk en thee. Hij zei dat we hier nog wel een tijdje zouden blijven”, zei Julia.

Spannende tocht naar huis

briefje erasmus university college

Om ongeveer 1 uur ’s nachts mochten de leerlingen naar huis. Ze moesten in een groepje lopen met een papiertje waarop in het Nederlands werd uitgelegd waarom ze buiten waren. De meeste eerstejaarsstudenten van het EUC wonen in het LUCIA-gebouw aan het Stadhuisplein, dat recht tegenover het stadhuis ligt en heel dicht bij de protesten was. “We liepen om 1.30 uur naar huis en dat was eng, we zagen een paar politieauto’s en dat de wegen geblokkeerd waren, en ze keken ons een beetje raar aan. Toen we aan de achterkant van ons gebouw kwamen, waren er politieagenten die ongeveer dertig mensen in een rij arresteerden”, zei Maria.

Gelukkig kwam iedereen ongestoord thuis, maar dit was het moment van de avond waarop de studenten zich het meest onveilig voelden.  Ze moesten de Coolsingel oversteken om bij LUCIA te komen, waar iedereen in het gebouw uit de eerste hand zicht had op de protesten. “Ik wist niet hoe erg het was toen ik naar huis ging, maar toen ik terugfietste naar LUCIA zag ik allemaal agenten en was alles afgesloten op de Coolsingel. Toen drong het tot me door”, aldus Julia.

Studentencomplex LUCIA op het Stadhuisplein.

Lees ook

Geen plek voor alle eerstejaars EUC-studenten in gezamenlijke studentenflat

Ondanks de belofte van gegarandeerde huisvesting kan het Erasmus University College (EUC)…