Voor veel docenten en studenten kwamen de nieuwe coronabeperkingen voor het hoger onderwijs als een grote verrassing. Jacco van Sterkenburg was een van hen. De hoogleraar ‘Ras’, inclusie en communicatie had op maandagochtend een groot hoorcollege gepland staan voor 320 masterstudenten Media & Communicatie. Hij ‘zat te balen’ toen hij vrijdag het nieuws hoorde dat er vanaf maandag nog maar 75 studenten in een collegezaal mogen.

Onrust

“Ik had er van tevoren niks over meegekregen vanuit de landelijke media”, vertelt hij. “Ik snap dat nieuwe beperkingen noodzakelijk zijn, maar dit geeft wel onrust. Het was fijn geweest als we nog een werkdag de tijd hadden om het te regelen, in plaats van alleen een weekend.”

Het weekend van de hoogleraar vulde zich met mails en appjes over mogelijke oplossingen. “Ik wil gewoon het liefst op campus college geven, dat werkt toch het beste. Eerst wilde ik de groep opsplitsen, zodat iedereen een keer naar de campus kan komen. Maar ik heb nog maar twee colleges te gaan. 320 studenten verdeeld over twee colleges is nog ruim boven de 75 per keer.” Het hoorcollege voor het vak Methods of Media Research II ging maandagochtend uiteindelijk niet door; studenten konden een opgenomen video van vorig jaar bekijken.

Offline voor wie dat wil

Van Sterkenburg werkt de volgende twee colleges met inschrijvingen. “Dan kunnen gemotiveerde studenten toch naar de campus komen, en iedereen die zich daar niet prettig bij voelt kan de video-opnames of livestreams bekijken.” Volgens hem voelden enkele studenten zich bij het vorige college al niet helemaal senang meer in een volle collegezaal, dus voor hen is de video een uitkomst.

Een geluk bij een ongeluk is dat de belangrijkste component van het vak, de seminars, wel door kan gaan. “Dat doen we in groepjes van twintig studenten, dus dat is vooralsnog geen probleem. Als dat ook online zou moeten… Laten we hopen van niet!”

vaccination certificate

Lees meer

Kleinere groepen en misschien toch QR-codes in hoger onderwijs

Er mogen nog maar 75 studenten in de collegezaal zitten. Ook mogen opleidingen straks…