2021-11-02 RWB at EUC (Arie Kers) (319)
Cindy Steward en haar boek Memoria of Heart: Een reis door depressie, rouw en giftige relaties. Beeld door: Arie Kers

Als laatste spreker van de avond bracht ze niet alleen de ceremonie tot een krachtig einde en maakte ze het publiek nieuwsgierig naar meer, maar ze bracht tegelijkertijd ook een boodschap naar voren: we moeten de literatuur die we in ons dagelijks leven lezen, diversifiëren. Voorafgaand aan haar optreden hoorde het publiek de decaan, Gabriele Jacobs, enkele van haar favoriete jeugdboeken opnoemen, evenals een exclusief interview met Michele Hutchinson, de bekende internationale vertaalster en winnaar van de Booker Prize.

Rotterdamsch Leeskabinet

Dinsdagavond is in het gebouw van het EUC aan de Nieuwemarkt de Collectie Reading Without Borders geopend met een ceremonie ter herdenking van het ijverige werk van zowel het studentenbalieteam van het EUC als het Rotterdamsch Leeskabinet. Het Rotterdamsch Leeskabinet is een particuliere bibliotheek voor Rotterdam die is opgericht in 1859, gevestigd in de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit en gespecialiseerd in literatuur in de geesteswetenschappen.

De collectie Reading Without Borders bestaat uit in het Engels vertaalde literatuur van over de hele wereld, geselecteerd door Berrie Vugts, de coördinator en ‘drijvende kracht’, zoals zijn collega Elsbeth van der Ploeg hem noemt.

Uitbreiding van de collectie

Berrie Vugts werkt al zo’n vijf jaar aan deze collectie en wilde de collectie uitbreiden naar de stad, naar mensen die enthousiast zijn over lezen. Met een doctoraat in de literatuur en uitgebreide kennis op het gebied van alles wat met boeken te maken heeft, heeft Vugts met mensen en studenten uit internationale gemeenschappen gesproken over boeken die zij zouden aanbevelen en heeft ze de collectie samengesteld zoals die nu is.

Ongeveer een jaar geleden nam hij contact op met het EUC, aangezien deze studentenorganisatie een diverse groep individuen met verschillende achtergronden is, en kwam naar hen toe met het idee van samenwerking. Een jaar later is de collectie eindelijk hier en klaar zodat iedereen ervan gebruik kan maken.

De wereld ervaren

Eerstejaarsstudent Lisa Ooms arriveerde zonder verwachtingen op het evenement. Tegen het einde van de avond bewonderde ze het initiatief en sprak ze haar enthousiasme uit om in de nieuwe collectie te duiken. “Dit evenement combineerde twee dingen die ik echt leuk vind, ten eerste boeken en lezen, en ten tweede andere culturen. Aangezien ik zelf niet veel heb gereisd, vind ik het leuk dat ik andere werelden en culturen door middel van boeken kan ervaren.”

Het team van de studentenbalie dat in de bibliotheek en bij de receptie van EUC werkt, bestond uit de belangrijkste mobiliseerders, en was ‘zeer intelligent, goed georganiseerd en erg behulpzaam, vooral met dingen die normaal jaren konden duren, die losten ze in dagen op’, zoals Vugts het verwoordde. Het team bestond uit vijf studenten, allemaal met een compleet verschillende achtergrond, zoals Slowakije, Zimbabwe, Venezuela en Italië.

Afrika vertegenwoordigen

Ook Chido Schurgers, tweedejaarsstudent, afkomstig uit Zimbabwe en Nederland, sprak haar steun uit voor de collectie. “Ik hou van het idee van deze collectie. Ik kom uit Afrika en je wordt niet vaak vertegenwoordigd in de literatuur, maar dit is geweldig omdat je een collectie hebt die vol staat met boeken die jou vertegenwoordigen.” De teamleden zeiden allemaal dat dit initiatief de visie van reguliere EUC-lezers verbreedt, omdat het werken uit alle hoeken van de wereld bevat en geschikt is voor de gemeenschap omdat het een interdisciplinaire school is.