Hoogleraar Internationale economie Peter van Bergeijk blikt in zijn boek De volgende pandemie terug op de coronatijd en komt tot een praktisch plan zodat burgers, bedrijven en overheden zich beter kunnen wapenen tegen een volgende pandemie.

“De komende tien, vijftien jaar moeten we flinke voorbereidingen treffen tegen pandemieën op alle niveaus”, zei Van Bergeijk begin dit jaar tegen Erasmus Magazine. In zijn nieuwe boek neemt hij daar een voorschot op, door lessen te trekken uit de coronapandemie.

Peter van Bergeijk steendruk Pandemic Economics foto Levien Willemse (EM)

Lees meer

Deze economiehoogleraar probeert alvast de rekening op te maken van het coronavirus

Peter van Bergeijk analyseert in zijn nieuwe boek het economische effect van maatregelen…

Zo werd de economie vorig jaar massaal dichtgegooid. Mensen konden nauwelijks reizen of winkelen, en fabrieken stopten met produceren. Volgens Van Bergeijk had dat anders gekund. Stel nu dat je bijvoorbeeld enkel gezonde bedrijven redt en werknemers helpt aan een nieuwe baan. Dan herstelt de economie beter van een crisis.

Andere oplossingen die hij aandraagt zijn zeer divers. Op populairwetenschappelijke wijze beschrijft hij manieren waarop een toekomstige pandemie kan worden tegengegaan. Denk bijvoorbeeld aan het herinrichten van de stad of het rantsoeneren van gezondheidszorg.

Ben je benieuwd? De redactie van Erasmus Magazine geeft meerdere exemplaren van het boek weg. Mail naar [email protected] (met ‘De volgende pandemie’ als onderwerp) als je interesse hebt.

Peter van Bergeijk in gesprek over zijn boek bij Studio Erasmus Bron: www.youtube.com