Dani komt maandag net van college. Hij komt aan, het luchtalarm gaat net zoals elke eerste maandag van de maand af en hij gaat liggen. Een activist naast hem grijpt naar een megafoon en laat de sirenefunctie van het apparaat loeien.

Tien minuten lang liggen vijf activisten bij elkaar voor de Food Plaza met een nooddeken en een spandoek met ‘Dit is een noodgeval: Roep de klimaatnoodtoestand uit’. Nadat het luchtalarm stopt, is het snel gedaan met de actie. Een beveiliger gebaart de groep om te stoppen. Binnen enkele minuten staan de actievoerders op en pakken ze in. Alsof er niets is gebeurd. Dani snelt zich weer naar een volgend college.

Dani en de andere actievoerders die Erasmus Magazine sprak willen niet met volledige naam genoemd worden vanwege mogelijke aanvaringen met de politie tijdens demonstraties.

Verbaasd

Zo’n vijftien omstanders reageren verbaasd op de studenten die op de grond liggen. Bedrijfskundestudent Jade kan het spandoek niet lezen en begrijpt niet wat er met de actie bedoeld wordt. “Ik kwam aanlopen en ik zag ze liggen.” Ze staat met een groep vrienden verdwaasd te kijken.

Student Sociologie Nina komt aanlopen. Ze staat achter acties om aandacht te vragen voor het klimaat maar heeft bij dit protest haar twijfels. “Er moet zeker meer gedaan worden aan de klimaatproblemen en ik vind het heel moedig van deze studenten dat ze dit doen. Het trekt ook zeker wel de aandacht. Maar deze manier van actievoeren vind ik te heftig. Ik dacht dat er een brandalarm afging. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Vijf eisen

Volgens filosofiestudent Aniek (21) van University Rebellion wil de actiegroep mensen op de campus wakker schudden. “De Erasmus Universiteit moet een voortrekkersrol vervullen. De universiteit is ook verantwoordelijk om de klimaatcrisis aan te pakken.”

De actiegroep heeft vijf eisen aan het universiteitsbestuur. Zo wensen de actievoerders dat het bestuur de klimaatnoodklok erkent, vóór 2025 klimaatneutraal wordt in plaats van 2030. De ambitie was eerder dat de campus in 2024 CO2-neutraal zou zijn. Ook wil de groep dat er binnen EUR-gebouwen enkel nog plantaardig voedsel wordt verkocht.

Verder ziet University Rebellion graag dat de universiteit geen banden meer heeft met partijen in de fossiele industrie. Tenslotte willen de actievoerders graag dat er een platform komt waarop studenten en medewerkers op gelijke voet met elkaar kunnen spreken over oplossingen voor de klimaatcrisis. In zo’n raad zouden nieuwe beleidsplannen kunnen worden uitgedacht.

Grote beweging

University Rebellion, dat nu een jaar bestaat, is onderdeel van de internationale actiebeweging Extinction Rebellion. Deze grote beweging is ook in Rotterdam actief.

Aanwezige DRIFT-onderzoeker Karlijn zet zich ook in voor de grotere beweging. Haar onderzoekscentrum DRIFT zoekt uit hoe economische systemen kunnen worden veranderd.  Ze reageert:“Rotterdam heeft in september de klimaat-noodtoestand uitgeroepen. Maar het is niet duidelijk hoe de stad hier invulling aan geeft. We willen graag een burgerberaad opzetten waar oplossingen kunnen worden besproken. Net zoals we dat op de universiteit graag zouden zien.”

Extinction Rebellion is ook aanwezig op de VN-klimaattop in Glasgow, die maandag is begonnen. Maar Karlijn is pessimistisch over de uitkomsten van die top. “Hoe kunnen we verwachten van wereldleiders die al dertig jaar nauwelijks iets doen om opeens met antwoorden te komen? We kunnen beter luisteren naar lokale leiders die al jaren kampen met overstromingen of vechten voor behoud van natuurgebieden.”

Weggestuurd

Dat de demonstranten weg werden gestuurd op Campus Woudestein was te verwachten. De beveiliging zegt de demonstratie ‘lastig’ te vinden. Volgens een woordvoerder van de universiteit moeten demonstraties altijd van tevoren worden aangekondigd. Dit hebben de actievoerders naar eigen zeggen niet gedaan. Volgens haar was er veel geluid bij deze demonstratie door de sirene van de megafoon en is er aan de demonstranten gevraagd om te vertrekken omdat colleges niet door geluidsoverlast gehinderd of verstoord dienden te worden.

university rebellion

Lees meer

University Rebellion: ‘Universiteit, doe eens iets tegen de klimaatcrisis’

Actiegroep University Rebellion protesteert donderdag op twaalf universiteiten in…