Het sportcomplex in aanbouw, dat naast het Sandersgebouw staat, gaat rap de lucht in. De bouwers richten zich nu vooral op de details, die je straks niet meer ziet. Daarbij moet volgens De Ruijter gedacht worden aan de bekabeling achter de wanden. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan het plaatsen van scoreborden en kunst. “We zijn aan het optimaliseren. Voor een heel groot deel staat het gebouw al. Tijdens de Eurekaweek van 2022 kunnen we zeker open.”

De Ruijter kijkt er naar uit. “Vanaf juli is er nergens in Europa zo’n mooi studentensportcentrum te vinden als in Rotterdam. Als je er rondloopt vind ik het er nu al heel mooi uitzien. De overzichtelijkheid en openheid van het pand zijn geweldig om te zien.”

Het grootste verschil tussen het oude en nieuwe sportcomplex zijn het aantal wedstrijdhallen: het nieuwe gebouw telt er drie in plaats van twee, en er zijn twee trainingshallen. De nieuwe fitnessruimte in het gebouw wordt ook fors groter, zo’n 30 procent. Daarnaast komt er een multifunctionele ruimte bij, die gebruikt kan worden voor yoga of personal training. Er zijn minder, maar wel veel grotere kleedkamers dan nu, en de lockers worden bij elkaar geplaatst in plaats van door het hele pand verspreid.

In eerste instantie moet het nieuwe gebouw meer ruimte bieden aan het groeiende aantal studenten dat zich bij de studentensportverenigingen aansluit. Dat aantal bereikte dit jaar een recordhoogte. “Mensen zijn op zoek naar het verenigingsleven, en met het nieuwe gebouw kunnen we aan de vraag voor trainings- en wedstrijdruimtes voldoen.”

333Sportcomplex2
Sportcomplex Erasmus Sport Beeld door: VenhoevenCS

Energiezuinig en duurzame materialen

Naast meer capaciteit biedt het nieuwe sportcomplex nog meer voordelen. Zo is er goed nagedacht over duurzaamheid. “Het huidige gebouw van Erasmus Sport is een pand uit 1969 dus op het gebied van duurzaamheid kon er een hoop worden verbeterd. De gehele campus is aan het verduurzamen, dus daar past ook een ‘up to date’ sportcentrum bij”, zegt De Ruijter. “Denk daarbij aan ventilatie en energiebesparing: in het nieuwe gebouw is daar goed over nagedacht. Het ontwerp is zo gemaakt dat warme lucht zonder veel afzuiging wordt afgevoerd, dat scheelt veel energie. Daarnaast wordt er tijdens de bouw veel gebruik gemaakt van circulaire materialen. Oude steigerplanken worden gebruikt als wandbekleding, bijvoorbeeld.”

Gevoel van samen zijn

Ook over de sociale kant is nagedacht. Als studenten straks door het pand wandelen, zullen zij zich volgens De Ruijter zelden alleen voelen. “Het oude sportgebouw bestond uit heel veel gangen, waardoor je al snel verdwaalde. Het nieuwe complex is een ontzettend groot pand, met grote ruimtes. Maar het is zo ontworpen dat je je niet verloren voelt.” Het gebouw beschikt over een grote tribune die openbaar toegankelijk is. De ruimtes zijn daarnaast slim met elkaar verbonden: “Als je op de tweede verdieping loopt zie je je vrienden binnenkomen bij de ingang. Dan kun je naar elkaar zwaaien.”

Hockey1-Amber Leijen

Lees meer

Topdrukte bij studentensportverenigingen

Het is proppen geblazen bij de Rotterdamse studentensportverenigingen. Er zijn dit jaar…