“We zien overal exponentiële groei”, vertelt Rebekka Kadijk van Erasmus Sport. Als hoofd sportzaken is zij onder andere verantwoordelijk voor de zalenplanning van de stichting, wat een steeds grotere uitdaging wordt. “Met het beperkt aantal zalen dat beschikbaar is, is het een flinke puzzel. We zitten iedere weekdag van negen uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds vol.” Ook op de externe locaties – denk gymzalen, zwembaden en sportvelden – is het druk. Zo zijn enkele plekken waar normaal wordt gesport voorlopig nog in gebruik als vaccinatielocatie. “Dat maakt de puzzel niet makkelijker”, aldus Kadijk.

Doorspelen tot half twaalf

Hockey4-Amber Leijen
Bij hockeyvereniging Never Less zorgt de drukte voor gepuzzel. De studenten spelen daardoor op maandagavond tot half twaalf door. Beeld door: Amber Leijen

Ook bij hockeyvereniging Never Less, waar ondanks de uitbreiding van twaalf naar veertien teams nog zeventig studenten op de wachtlijst staan, zorgt de drukke bezetting voor gepuzzel. Voorlopig lukt het om alle trainingen en wedstrijden te organiseren op de velden bij Leonidas, maar daartegenover staat dat er tot half twaalf ‘s avonds moet worden gespeeld. “Tot zó laat trainen of een wedstrijd spelen is natuurlijk best heftig”, vertelt voorzitter Anne van Verre. “Ook hebben we nu op donderdagmiddag een trainingsmoment. Dat is niet ideaal, want veel studenten zitten dan met verplichtingen als werk of college, waardoor ze een training moeten missen.”

Never Less zou net als de andere verenigingen graag willen doorgroeien, maar omdat er al velden gedeeld worden met Victoria en Leonidas is dat momenteel niet mogelijk. Van Verre: “Die willen uiteraard ook kunnen groeien, dus we doen het voorlopig nog even op deze manier.”

Een balletje slaan is ook flink in trek. Tennisvereniging Passing Shot heeft naar schatting 250 mensen op de wachtlijst staan, aldus voorzitter Luca Neefjes. Zij vermoedt dat tennis zo populair is omdat veel studenten het vroeger gedaan hebben en dus makkelijk weer op kunnen pakken, maar ook omdat tennissen een van de weinige sporten was die tijdens de pandemie kon. De interesse is fijn, maar Neefjes vindt het jammer om mensen teleur te stellen: “Voor vrijspelmomenten hebben we een reserveringssysteem dat prima werkt, maar trainingen zijn dusdanig populair dat we mensen helaas moeten uitloten.”

Inhalen

Hockey7-Amber Leijen
Beeld door: Amber Leijen

Lotingen en wachtlijsten zijn bij rugbyvereniging RSRC niet nodig geweest, ondanks het record aan aanmeldingen. Voorzitter Beer Astro: “We staan nu op een goeie dag met negentig jonge honden (nieuwe spelers, red.) bij het veld. De grootste uitdaging is ons ene veld intact houden, bij rugby hebben de schoenen namelijk flinke noppen, maar voorlopig lukt dat nog.” Ook hij merkt dat er veel animo is onder de leden, bijvoorbeeld om gemiste evenementen van vorig jaar in te halen. “Het is ontzettend leuk om te zien dat ze zo enthousiast zijn, dus dat we lastige keuzes moeten maken tussen ideeën voor evenementen is eigenlijk een luxeprobleem.”

Volleybalvereniging Erasmus Volley heeft maar liefst 150 studenten op een wachtlijst moeten plaatsen, ondanks dat de vereniging via een extra team meer plaats heeft dan afgelopen jaren. “Normaal hebben we 300 spelende leden, dit jaar zitten we op 360”, aldus voorzitter Donna Smits. Dankzij goed overleg met Erasmus Sport is zaalruimtes op fijne tijden krijgen geen probleem, maar ook Smits geeft aan dat ze elke mogelijkheid tot groei aanpakken. “We kijken uit naar de opening van het nieuwe sportcomplex dat nu in aanbouw is, dan kunnen we hopelijk nog meer mensen verwelkomen.”

Ook de gezelligheidsverenigingen kampen met wachtlijsten en ruimtegebrek door recordaanmeldingen:

RSCRVSV, RKvV en meer studentenverenigingen tijdens de Dies Natalis 2018

Lees meer

Rotterdamse verenigingen lopen tegen grenzen van capaciteit aan

Beperkte pandcapaciteit is de voornaamste reden dat studentenverenigingen aan hun max…