De jury selecteerde uit veertig inzendingen geneeskundestudent Yara Dixon en de groep GIDS, samen met de Nijmeegse student Coen Vulders.

Menstruatiekastje

Dixon haalde eerder al het nieuws omdat zij het voor elkaar kreeg dat er in het damestoilet van de faculteit een kastje geplaatst werd met gratis menstruatieproducten. Ook zamelde ze geld in om menstruatiearmoede te bestrijden. Daarnaast ontwikkelde ze een symptoomchecker voor hevig menstrueel bloedverlies, beschikbaar in drie talen: het Engels, Turks en Arabisch.

GIDS staat voor Geneeskundestudenten In de Samenleving en bestaat uit meerdere studenten van het Erasmus MC. Zij organiseren projecten waarbij geneeskundestudenten kunnen kennismaken met de samenleving. Zo was er een project waarbij ze voorlichting gaven over corona en vaccinaties op markten in Rotterdam. Ook lazen de studenten voor aan kinderen met een taalachterstand en begeleidden ze ouderen bij het bewegen in parken.

Depressie en burn-outs

Coen Vulders richtte de stichting Open Boek Nijmegen op nadat hij zelf depressief was geweest. Via de stichting organiseerde hij onder andere twee symposia, over jongeren en depressie en over burn-outs.

Stemmen kan nog tot 7 november via de website van het KNMG.