De verenigingen barsten haast uit hun voegen van populariteit, net als studentenverenigingen in andere steden. Allemaal hebben zij dit jaar een ledenstop of loting ingezet. “Enerzijds is dat enthousiasme natuurlijk heel leuk, maar anderzijds moet je ook mensen teleurstellen. Dat is jammer”, aldus Friso van der Werf van RSC/RVSV. Hij geeft aan dat de ledenstop deels komt door de bereikte capaciteit van het pand, maar ook belangrijk is voor de sfeer: nu kan ieder lid nog naar wens aanwezig zijn op borrelavonden.

Het corps blijft met 397 inschrijvingen de grootste vereniging, gevolgd door Laurentius met zo’n 300 aspirant-leden. SSR mocht dit jaar 240 nieuwelingen verwelkomen, RSG 150 en NSR . Studentenroeivereniging Skadi deelde geen exacte getallen, maar laat wel trots weten dat de inschrijvingen verdubbeld zijn ten opzichte van voorgaande jaren.

(Sociëteits)size matters

In een rondgang langs de verenigingen blijkt dat ze allemaal tegen de grenzen van hun groei aanzitten. Er kunnen simpelweg niet meer studenten in de sociëteiten. Zo legt voorzitter van Laurentius Chiel Stalenhoef uit dat hun capaciteitsplan – dat in overleg met de brandweer is opgesteld – aangeeft dat hun pand maximaal driehonderd nieuwe leden aankan.

NSR is de uitzondering op de regel. Voorzitter Thijs van der Kooij: “We streven naar tachtig nieuwe leden per jaar ondanks ons grote pand, want we willen onze disputen klein houden. Dit vanwege het gemoedelijke karakter dat nodig is voor diepgaande (kring)gesprekken. Het scheelt dat we elk jaar een redelijk vaste instroom hebben, aangezien we voor christelijke studenten die bij een vereniging willen de meest logische keuze zijn.”

Terras bij Laurentius tijdens Eurekaweek 2021

Lees meer

‘Meer plek nodig bij studentenverenigingen’

De Landelijke Kamer van Verenigingen wil dat studentenverenigingen meer leden kunnen…

Of de verenigingen die wél tegen hun pandcapaciteit aanlopen willen uitbreiden? Wellicht, zeggen de meesten, maar zo makkelijk is dat nog niet. Luuk Ros, voorzitter van SSR: “We zijn nu bezig met nodig onderhoud aan ons pand, wat niet goedkoop is. Voor uitbreiding hebben we de komende tijd dus simpelweg geen geld, zelfs als we daar onze zinnen op zouden zetten.”

Daarmee zet Ros kracht bij aan de oproep die de Landelijke Kamer van Verenigingen enkele weken terug deed. De koepel voor gezelligheidsverenigingen verzocht universiteiten en gemeentes na te denken over uitbreidingsmogelijkheden en meer financiële ondersteuning van studentenverenigingen.

Kennismakingskamp voortijdig gestopt

Ondanks dat alle verenigingen met maximale bezetting aan hun kennismakingsactiviteiten begonnen, verliep alles op rolletjes. Van Amsterdamse taferelen was geen sprake, zeggen de Rotterdamse studentenverenigingen. Wel moest men bij het RSG het eerste kennismakingskamp één dag eerder stoppen vanwege coronagevallen.

Micha Tielemans van RSG vertelt: “Ondanks PCR-testen voor aanvang, bleken er toch besmettingen te zijn bij enkele deelnemers. In overleg met de GGD hebben we aanvankelijk nauwe contacten naar huis gestuurd, maar uiteindelijk hebben we het kennismakingskamp op de een-na-laatste dag afgekapt. Veiligheid staat voorop, dus we besloten dat hierin voorzichtigheid boven het programma van de laatste dag stond.”

Band scheppen

De andere verenigingen kijken terug op een besmettingsloze kennismakingstijd. Ook hier was het aanpassen aan de coronamaatregelen, maar ze zijn blij hun doelen gehaald te hebben. “Ons doel tijdens de kennismakingstijd is niet om het aantal aspirant-leden terug te dringen, maar juist een band te scheppen in de jaarlaag”, zegt Luuk Ros van SSR. “Dat is zeker gelukt en daar ben ik erg over te spreken. In de coronacrisis hebben we continu met onzekerheden gezeten, maar we zijn blij dat we de komende tijd met enkele maatregelen gewoon open kunnen. Onze leden hebben wel weer zin om een avondje gezelligheid in de sociëteit te hebben met elkaar.”