Cybercriminelen gebruiken echte nummers van organisaties bij de pogingen, waardoor slachtoffers makkelijk misleid kunnen worden. Vaak vragen de oplichters om een app te downloaden, een uitstaande betaling over te boeken of hun BSN-nummer op te lezen.

Spoofing

Via spoofing lijken de oplichters van een bekende organisatie te bellen. Spoofing maakt gebruik van de nummerherkenning op je telefoon, die aangeeft dat een nummer gekoppeld is aan een organisatie of bedrijf. Daardoor lijkt het alsof een EUR-medewerker belt, terwijl diegene er niets mee te maken heeft.

Rateb Abawi, woordvoerder van de universiteit, hoopt dat medewerkers extra waakzaam zullen zijn. Uit veiligheidsoverwegingen kan niet worden gedeeld of er al slachtoffers zijn gevallen aan de EUR. “Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee”, aldus Abawi.

Ander platform

Medewerkers worden, naast extra waakzaamheid, ook gevraagd verdachte telefoontjes direct te melden bij de Servicedesk. Als je een telefoontje niet vertrouwt, is het advies om aan te geven dat je terugbelt en via een ander platform als Teams of e-mail contact op te nemen.