“Momenteel zoek ik niet meer specifiek naar een goede kamer. Eerst dacht ik aan een gemeubileerde studio, toen aan een gewone studio, daarna een kamer, maar nu ben ik al blij als ik überhaupt iets vind”, vertelt IBA-student Eugeen. Ook qua locatie en budget doet hij concessies: hij is bereid 800 euro te betalen voor iets op een half uur fietsen van de universiteit. Hij slaapt nu al twee weken in hostel Ani & Haakien, vlakbij Rotterdam Centraal. De gezelligheid is leuk voor nu, maar de snurkende slaapzaal staat fatsoenlijke nachtrust in de weg.

Meerdere hostels met studenten

Eugeen is niet de enige die het begin van het collegejaar in een hostel doorbrengt, blijkt uit onderzoek van Erasmus Magazine. Om hoeveel studenten het exact gaat is moeilijk te zeggen, maar dat er tientallen in hostels verblijven is een veilige schatting, zo blijkt bij bezoek aan vijf verschillende hostels in het centrum.

“We weten natuurlijk niet van iedereen precies hoe het zit, maar van een tiental studenten weet ik dat ze hier slapen omdat ze geen woonruimte kunnen vinden”, zegt Danielle Linscheer van Ani & Haakien. Dat geldt ook voor andere hostels in het centrum. In het StayOkay hostel in de kubuswoningen, Sparks op de hoek van de West-Kruiskade, King Kong en CityHub op de Witte de Withstraat bevestigen medewerkers dat er nog steeds meerdere kamerzoekende studenten slapen.

Studenten in hostels – Wouter Sterrenburg (4 of 1)

Lees meer

Noodgedwongen op een snurkende slaapzaal: ‘Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud’

Snurkers, hoge prijzen en werkgroepen volgen in een luide gemeenschappelijke ruimte: deze…